(Bilde: Finn Jarle Kvalheim / Vegard Haugen, Amobil.no)

Døde av elektrosjokk med iPhone 5 i hånden

Kvinnen ringte med mobilen sin mens den stod til lading.

Flyvertinnen Ma Ailun døde angivelig etter å ha tatt telefonen når den stod til lading.
Flyvertinnen Ma Ailun døde angivelig etter å ha tatt telefonen når den stod til lading.Foto: Sina Weibo via Whatsontianjin.com

Den 23 år gamle kinesiske kvinnen Ma Ailun døde av elektrosjokk, angivelig etter at hun svarte på en samtale med sin iPhone 5. Telefonen skal ha vært plugget i en stikkontakt for å lade, ifølge Cellular News.

Søsteren til den avdøde kvinnen fortalte først om tragedien på den kinesiske mikrobloggtjenesten Sina Weibo, som ligner på Twitter. Der fraråder hun andre å bruke mobilen mens den står i stikkontakten. Hun hevder også at den avdøde søsteren brukte originalt Apple-utstyr. Dødsulykken er under etterforskning.

"Vi føler oss dypt berørt av ulykken, og sender våre oppriktige kondolanser til hennes familie. Vi vil undersøke ulykken grundig og samarbeide med politiets etterforskning," sier Apple China i en uttalelse.

Les også: Sjekk de siste ryktene om iPhone 5S/6

Risikabelt å lade og bruke mobilen?

Dødsfallet har fått mye oppmerksomhet i Kina, ifølge Whatsontianjin.com. Mange lurer på hvor risikabelt det er å snakke i en mobil som står til lading; Hvorvidt dette var et engangstilfelle, eller om man generelt ikke bør lade og bruke mobilen samtidig.

Vi spurte professor Johannes Skaar ved Institutt for elektronikk og telekommunikasjon på NTNU om råd. Han ville ikke spekulere i hva som hadde skjedd i akkurat dette tilfellet, men forklarer forutsetningene for at noe slikt skal kunne skje.

- Det er lav spenning fra mobilladeren (5 volt vil jeg tro), og det er ikke i nærheten av å kunne ta livet av et menneske. Et mobilbatteri har lav spenning men inneholder mye energi. En kortslutning kan derfor, hvis man er riktig uheldig, være brannfarlig, innleder Skaar.

- I prinsippet kan den lave spenningen omformes til høy spenning, og dermed være farlig for mennesker. Det kan i prinsippet skje ved hjelp av en transformator hvis spenningen gjøres tidsavhengig (ac). Eventuelt hvis det skjer en kortslutning gjennom en spole, og kretsen plutselig brytes, vil det genereres en høy spenning et lite øyeblikk, sier han videre.

Han understreker imidlertid at han ikke tror noe slikt har skjedd med den avdøde kvinnen og hennes mobiltelefon.

- En annen ting som kan skje, er at det blir en feil eller overledning i laderen, slik at 230 volt fra veggen kommer rett inn i mobilen eller personen. Som du skjønner, kan vel ingenting avvises, men hvis noe slikt skal ha skjedd må det være noe alvorlig galt med utstyret, avslutter NTNU-professoren.

Den eneste episoden vi kjenner til fra før, hvor noen har dødd av elektrosjokk ved bruk av mobilen, var i 2011. Da var det imidlertid snakk om en kinesisk kopi av en smarttelefon, og slike mobiler oppfyller vanligvis ikke internasjonale sikkerhetskrav.

Les også: Mann døde av elektrisk sjokk fra mobil

(Kilder: Cellular News, Whatsontianjin.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen