Dobler minnekapasiteten

I elektronikkens verden er en av trendene å lage ting mindre og mindre, ettersom delene som brukes stadig krympes. Alternativet er å presse inn mer i produktene, uten at størrelsen øker, noe som særlig er aktuelt i harddisker.

Seagate skal allerede i desember doble kapasiteten i sine 1,8-tommers harddisker, som er den størrelsen som brukes i mange håndholdte videospillere, samt de største versjonene av iPod. De kommende diskene vil ha en kapasitet på opp til 120 GB.

For stort for mobiltelefoner
1,8 tommer-diskene er for store til å få plass i en mobiltelefon, ihvertfall dersom disse skal ha en noenlunde akseptabel størrelse. For eksempel har Nokia N91– som har en langt fra lommevennlig størrelse – en 1-tommers harddisk.

Det skal nevnes at også disker av denne størrelsen er i stadig utvikling, og Seagate har allerede vist frem 8 GB-versjoner.

Flash VS harddisk
Den største ulempen med å bruke harddisker i mobiltelefoner er at de inneholder bevegelige deler, noe som er veldig strømkrevende, og samtidig gjør komponentene veldig sårbare for støt og bevegelser.

De fleste mobilprodusentene foretrekker derfor å bruke flash-basert minne, som både er gjerrigere på strømforbruket og krever mindre plass enn harddisker, samtidig som det ikke finnes ømtålige, bevegelige deler.

Fordelene med harddisker er at de foreløpig kommer i langt høyere kapasiteter enn flashminne, samtidig som det koster mindre per GB.

(Kilder: Seagate, ItWire, Business Week)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen