I fremtiden kan du kanskje få mobilt bredbånd - også i GSM-nettet. (Foto: Dmitriy Aseev / Istockphoto)

Dobler hastigheten på Edge

Siden 2004 har stadig flere GSM-brukere her i landet kunne bruke Edge når en skal laste ned data, som for eksempel MMS, e-post eller WAP. Men hastigheten har blitt liggende noenlunde på det samme, og mens du nå med super-3G får opptil 1,8 Mbps hastighet i tettbygde strøk, må de som bor utenfor 3G-nettet ta til takke med 0,25 Mbps.

Klart over sommeren

Nå mener imidlertid Nokia Siemens Networks at de kan presse enda litt ekstra ut av GSM-teknologien og doble hastigheten på Edge til nærmere 0,6 Mbps, eller nøyaktig 592 kbps. Dette er raskere enn vanlig 3G, fortsatt et godt stykke bak super-3G, men vil gjøre det langt raskere å bruke mobilen som internettmodem også i GSM-nettet.

Nokia Siemens Networks er ikke først til å varsle en slik oppgradering. Allerede i fjor kunne Ericsson melde at de jobber med en tilsvarende økning i sine Edge-systemer.

Nokia Siemens Networks håper at teknologien skal være ferdigutviklet i løpet av sommeren. Spørsmålet som gjenstår er om teknologien vil være bakoverkompatibel med dagens Edge-telefoner og hvor omfattende endringer det kreves i nettet for operatørene å ta i bruk den nye Edge-standarden. Dersom det krever nytt utstyr, og ikke bare er snakk om en programvareoppdatering av dagens nett, kan det bety at operatører som Telenor og Netcom nedprioriterer dette.

Kan nå opptil 1,2 Mbps

Men Nokia Siemens stopper ikke der. Selskapet har planer om en ytterligere større oppdatering av dagens datateknologi i GSM-nettet, og varsler allerede nå EGPRS 2, som skal gi nedlastingshastigheter på opptil 1,2 Mbps og opplastingshastigheter på opptil 473 kbps. Når dette eventuelt vil være tilgjengelig sier Nokia Siemens ingenting om.

(Kilde: Nokia Siemens Networks, Engadget, Gizmodo)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen