Doble prosessorer i "nanoformat" fra VIA


Doble prosessorer i nanoformat byr på spennende muligheter
(Bilde: HKEPC)

VIAs mini-ITX-hovedkort er på 17 x 17 centimeter og har det meste integrert, gjerne 5.1-lyd og grafikkontroller med MPEG2-støtte og TV-ut - og de forbruker typisk også svært lite effekt. Nå kommer de også med doble nanoBGA C3 Eden-prosessorer, som forbruker fattige 7 Watt hver.

Dermed åpner VIA for at fremtidige ITX-hovedkort kan brukes som for eksempel litt kraftigere hjemmeservere, i tillegg til å være klassiske stue-PC-er.


Sørsiden og IGP-en er større enn CPU-ene
(Bilde: HKEPC)

To-prosessorutgaven av Eden-plattformen ser ikke ut til å være kommersielt tilgjengelig enda, og selve hovedkortet som er vist frem på HKEPC i dag ser også ut til å bruke VIAs eksistrende CLE266-brikkesett. Dermed er prosessorene belemret med en 133 MHz systembuss, mens de siste prosessorene fra VIA bruker en buss på 200 MHz.

Hver enkelt prosessor i dette systemet har altså et effekttap på bare 7 Watt, og tenger derfor heller ingen vifte. Dette, sammen med den lille størrelsen gjør at man i teorien nå kan sette en server nesten hvor som helst. Men det gjenstår å se hvor god ytelsen i et slikt system blir.

Priser og tilgjengelighet er foreløpig ikke kjent.

(Kilder: ACEs hardware, HKEPC)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen