Dobbelt så god bildekvalitet med ny videostandard
Teknofil
(Bilde: iStock Photo)

Dobbelt så god bildekvalitet med ny videostandard

MPEG H.265 kommer til smarttelefoner og nettbrett først.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Folkene i MPEG (Moving Picture Experts Group) har annonsert en ny videostandard ved navn H.265, som etter hvert skal avløse den nåværende standarden H.264. H.265 skal visstnok tilby dobbelt så god bildekvalitet med samme databruk, eller den samme bildekvaliteten med halv databruk.

I dag benyttes MPEG4 H.264 som et verktøy for å komprimere videosignaler hos både TV-kanaler og videostrømmetjenester. Den mer effektive H.265-standarden vil således bli ønsket hjertelig velkommen i en tid der vi ser stadig mer video over nett på både TV-en, smarttelefonen og nettbrettet.

Mobile enheter først

H.265, eller HEVC (High Efficiency Video Coding) som den også kalles, er nemlig utviklet spesielt for mobile enheter og strømmetjenester på nettet. Det betyr at man kan nyte bedre HD-kvalitet på både TV-kanaler og nettbaserte tjenester i nær framtid.

Engadget skriver at den svenske teknologieksperten Per Fröjdh fra Ericsson forventer at H.265 dukker opp så tidlig som i 2013, og at smarttelefoner og nettbrett vil være de første som får gleden av den nye standarden. TV og andre områder må vente i første omgang.

Brillefri 3D

Som plaster på såret for TV-entusiastene, nevner Fröjdh at et annet MPEG-prosjekt har som hensikt å skape en standard for brillefri, komprimert 3D. Denne vil etter sigende være klar i 2014.

H.265 vil være det hittil siste bidraget på MPEGs videostandardfront. H.261 dukket opp på slutten av 1980-tallet, mens H.262 fulgte i 1994. Deretter ble H.263 lansert i 1996 og H.264 i 2003 – for snart ti år siden.

(Kilde: Pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen