Dobbelkjerner tar over i 2007

Både AMD og Intel introduserte sine første dobbelkjerneprosessorer denne måneden. Med Intel Pentium 4 840 ruvende på desktop-siden og AMD Opteron i serversegmentet, angripes markedet fra begge sider - noe som forhåpentligvis vil føre til rask adopsjon av dobbelkjernesystemer.

I løpet av våren kommer også den mer folkelig prisede Pentium D 800-serien fra Intel og ikke minst AMDs Athlon 64 X2-serie. Først da blir dobbelkjerner et skikkelig alternativ for folk flest.

I tillegg lurer "outsidere" som Power5 og Sparc i skapet. Sun kommer kanskje til å introdusere "Niagara" allerede ved årsskiftet, som en en CPU med hele åtte kjerner der hver kan eksekvere fire tråder.

Prosessorindustrien har kommet dit hen at fokuset på MHz er nedtonet, mens flere kjerner og effektiv arkitektur står sentralt i videre utvikling.

Intel kommer til å introdusere Itanium "Montecito" med flere kjerner denne sommeren og flytter Xeon over på dobbelkjerne tidlig i 2006. En talsmann for AMD har bekreftet at Opteron neppe vil være tilgjengelig i større antall som dobbelkjerne før neste år.

Det går nok 10-15 måneder før dobbelkjerner virkelig gjør seg gjeldende som den nye industristandarden. Analysebyrået Gartner Group har sagt at flesteparten av systemene vil ha tokjerne-CPU innen 2007.

Enkelte leverandører vil nok prøve å øke prisen noe på sine systemer og argumentere for toveis funksjonalitet. Programvarelisens pr. kjerne eller pr. sokkel er også noe som leverandørene må ta stilling til. Microsoft og Oracle kan gjerne karakteriseres som de to ytterpunktene i denne diskusjonen der sistnevnte fortsatt vil lisensiere pr. kjerne.

Ifølge et intervju EETimes har utført med Hector Ruiz kommer Opteron med fire kjerner trolig til å være klar i løpet av en to-års periode. Tidsperspektivet for Xeon er ikke kjent, men ligger nok ikke tidligere enn 2007/2008.

(Kilde: Techweb)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen