Dobbelkjerne fra AMD i 2005


Snart får du to prosessorer i en fra AMD

Mange har ventet på AMD sitt svar på Hyper-Threading-teknologien fra Intel, som setter to virtuelle prosessorer i samme CPU. Nå har det endelig kommet, og svaret fra AMD er å inkludere to "ekte" prosessorer på samme CPU, og å gjøre dem kompatible med dagens hovedkort.

- En av de sterkeste tingene neste år kommer til å bli dobbelkjerne-produktet vårt, sier AMD-sjef Hector Ruiz til eWeek, og fortsetter: - Det kommer til å sette en støkk i alle, fordi det blir maskinvare-kompatibelt, infrastruktur-kompatibelt og pin-kompatibelt.

Dette betyr mye for folk som venter på spennende nye produkter fra AMD, men som holdes tilbake av at det alltid blir en ny sokkel og et nytt hovedkort for hver oppgradering. Spesielt i år kommer det så mange nye sokler og hovedkort på markedet at mange antakelig vil føle at de har oppgradert nok til neste år.

- Folk som har et 2-prosessor-system vil kunne slenge i et dobbelkjerne-produkt og plutselig ha et fireveis system, sier Ruiz videre, og sier at dette er et kraftig argument for AMD. - Alle har fortalt meg at det er dette som er det største aberet. Hva hindrer dem i gå fra et toveis til et fireveis system? Prisen.(Bilde: VR-Zone)

Samtidig har det lekket ut et plansjediagram av AMD sin dobbelprosessor på nettet, som viser at prosessorene i en dobbelkjerne-CPU får hver sin separate buss og hver sin separate L2-cache. Dette har både fordeler og ulemper.

Fordelen er utvilsomt at hver enkelt CPU slipper å "vente" på tilgang til hurtigbufferet, mens ulempen er at det blir vanskeligere å dele data mellom prosessorene, ettesom de får 1 MB med instruksjoner hver.

Derimot er det klart at AMD vil bli en enda sterkere utfordrer til Intel med dobbelkjerne-CPU-er, og at deres løsning langt på vei overgår Hyper-Threading-teknologien som finnes i dagens Pentium 4-prosessorer.

Samtidig ble det plutselig litt enklere å forstå gårsdagens nyhet om at Intel fremskynder lanseringen av sitt eget dobbelkjerne-prosjekt, "Jonah".

(Kilder: VR-Zone, VR-Zone 2, eWeek)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen