DNS-hull verre enn antatt

Sikkerhetsforsker Dan Kaminsky har på Black Hat-konferansen i Las Vegas avslørt flere detaljer rundt det etter hvert mye omtalte DNS-hullet.

Hullet er mye mer omfattende og alvorlig enn først antatt, mener Kaminsky.

De første rapportene av hullet gikk ut på at angripere kunne utnytte det med såkalt "DNS cache poisoning", dvs. at en angriper kunne legge inn DNS-informasjon som ikke stammer fra en autorisert DNS-server. Dermed kan surferen sendes til potensielt skadelige nettsider.

– Alvorlig krise

Kaminsky mener problemet er mer omfattende enn som så, og går så langt som å si at nettsamfunnet står overfor en alvorlig krise. Årsaken til dette er at hullet ligger i nettets grunnmur, dvs. kartet som gjør at nettet fungerer.

Dermed handler saken ikke bare om å sende surfere videre til farlige nettsider. Angripere kan også utnytte hullet via mange andre programmer, protokoller og tjenester som FTP, Bittorrent, Telnet og e-post. Det gjelder også tjenester som skal sørge for automatisk oppdatering av programvare.

Kaminsky mener også at hullet kan påvirke sikkerhetsprotokoller som Secure Socket Layer (SSL), og dermed kan netthandel og banktjenester stå i fare for å kunne misbrukes.

Det er egentlig bare fantasien som setter grenser når det gjelder angrepsmuligheter, mener Kaminsky. Spørsmålet er ikke hvilke områder som er i faresonen, men hvilke områder som ikke er det.

Krever samarbeid

Kaminsky konkluderer med at hullet er såpass omfattende, at det kun kan håndteres ved et tettere samarbeide mellom nettets aktører. Det innebærer samarbeid mellom konkurrerende selskaper og forskere. Det bør finnes en katastrofeplan i tilfelle slike alvorlige hull blir oppdaget, mener Kaminsky.

Detaljene rundt DNS-hullet finnes i en Powerpoint-presentasjon som er lagt ut på bloggen til Dan Kaminsky, nemlig doxpara.com.

(Kilde: The Inquirer)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen