Anmeldelse
Cuba Gooding Jr. i The Devil's Tomb.

Djevelsk dårlig

En elitestyrke med amerikanske soldater – ledet an av kaptein Mack – har fått i oppdrag å hente vitenskapsmannen Wesley fra en arkeologisk utgravingsplass i en ørken i Midtøsten. Det har skjedd en eller annen form for katastrofe og våre helter må dermed redde ut den viktige doktoren. Med seg på laget har Mack en rekke stereotyper, i tillegg til CIA-agenten Elissa, og sammen skal de prøve å løse den vanskelige situasjonen. Når de kommer frem viser det seg raskt at ingenting går som planlagt...

Cuba Gooding Jr., Ron Pearlman, Henry Rollins og Ray Winstone er kjente og kjære navn som pryder rollebesetningen i The Devil's Tomb fra 2009. Jason Connery – sønnen til Sean Connery – har regissert denne actionskrekkfilmen, og er mest kjent for å ha spilt Robin Hood i den siste sesongen av TV-serien Robin of Sherwood fra 1986. Filmen hadde et budsjett på rundt 10 millioner dollar og har per dags dato spilt inn i underkant av 5 millioner dollar på kjøpefilmmarkedet i USA.

Mangel på troverdighet

Filmer som dukker opp rett på video her til lands er ofte ikke et godt tegn, men det betyr ikke nødvendigvis at de er dårlige. The Devil's Tomb tilhører dessverre ikke den siste klassen. Premisset er som følger: En elitestyrke må dra til ukjent terreng for å gjøre et eller annet. De møter på uforutsette problemer. Folk begynner å dø som fluer. Låter det kjent? Hovedproblemet med The Devil's Tomb er nettopp at dette har blitt gjort mange ganger før, og dessuten mange ganger bedre.

Den største svakheten til filmen er den nærmest totale mangelen på troverdighet. De som liksom skal være elitesoldater er i stedet komplette idioter. De er stereotypiske og tøffe i trynet, uten at de overbeviser mer av den grunn. Den eneste som er litt sympatisk og fornuftig blant dem, Click, blir også omtalt som "rookie". Resten av denne bølingen ser verken ut til å bry seg nevneverdig eller å ta jobben sin spesielt seriøst. Kroneksempelet på den tåpelige oppførselen deres er når han de kaller Hammer kaster en C4-pakning mot noen fiender for deretter å blokkere den eneste kjente veien hele det forbanna laget har tilbake til overflaten. I tillegg viser det seg at et par av soldatene, Hicks og Yoshi, har et parforhold. Når ble dette godtatt i militærsammenheng?

Mangel på originalitet

En film trenger ikke å være original for å være god eller underholdende. Men The Devil's Tomb er verken bra, dårlig eller morsom nok til å bli sett på som god underholdning. Typiske skrekkfilmelementer blir benyttet gjennom hele filmen: Tullinger som begynner å gå alene uten å si ifra til de andre, en skygge som brått beveger seg foran kamera med våre helter i bakgrunnen, falske skremsler og så videre. Vi har sett alt sammen før. Kanskje med mulig unntak av den noe uprovoserte og umotiverte lesbescenen som ender med suging av blemmer. Nam! Det skal de ha, de ekle effektene har de fått til på en god måte som kan få innvollene til å vrenge seg.

Historien er forvirrende, banal og uoriginal. Og pinlig mot slutten. De stadige tilbakeblikkene til Cuba Gooding Jr. blir også for mange, trege og repetitive, men bidrar likevel til slutt til den noe håpløse avslutningen. De som hadde håpet på masse rom for Ron Pearlman og Ray Winstone må nok også se seg skuffet, de er med i noen ytterst få scener, også kalt money shot-roller (ikke ulikt Val Kilmer i Arctic Outbreak).

Konklusjon

Følg oss på Twitter
Følg Audiovisuelt på Twitter

The Devil's Tomb er en nokså dårlig film. Sjangerfilmer som dukker opp rett på video kan ofte være ufrivillig komiske eller dårlige slik at de i det minste blir litt underholdende, men denne filmen er ikke dårlig nok sånn sett. The Devil's Tomb havner litt midt under treet på karakterskalaen, men kan fremdeles være underholdning på en filmkveld hvis nøden er stor nok. Den blir sikkert morsommere i selskap med andre filmelskere når man kan kommentere alle tåpelighetene i manuset. Ellers bør man styre unna!

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen