Test

Dizzee Rascal ? Maths and English

Dizzee Rascal er tilbake med sitt tredje album. Dizzee Rascal er en av de fremste representantene for den britiske musikksjangeren ”grime”, som er en salig blanding av alt som slår an på de britiske dansegulvene. Elementer fra Hip-hop, Drum ’n’ Bass, House, Dancehall, UK-Garage og Jungle har blitt blandet sammen på gatene i Øst-London av en gjeng hyperaktive gutter som har skulket skolen fordi det var mer moro å drive med musikk.

Dizzie Rascal leverer et melodisk og energisk album. Foto: Dean Chalkley
Dizzie Rascal leverer et melodisk og energisk album. Foto: Dean Chalkley

Resultatet har blitt en særegen stil med mye rom for variasjon, men med et gjennomgående skittent og elektronisk lydbilde. Selve rappingen er rask og mer inspirert av Dancehall enn Hip-Hop, selv om tekstene er relativt typiske for Hip-hop, med selvskryt og beretninger om livet å gata.

Grimey vs Dirty

Denne formen for rapping oppå tunge synth-basser minner mye om de siste årenes ”Dirty South” hip-hop fra sørstatene i USA. Dizzee Rascal har jo også utnyttet dette ved å få med seg Houston-rapperne Bun B og Pimp C fra UGK på ”Where’s da G’s”. Hører man på deres vers isolert vil man lett kunne tro at dette var produsert i Houston. Ser man på forskjellene mellom Dirty South-stilen og Grime vil man fort merke britenes holdning om at ingenting i musikk er hellig, her er det fritt frem for å leke seg med lyder.

Rascals nye plate har variert og skitten sound a lá
Rascals nye plate har variert og skitten sound a lá "grime". Foto: Dean Chalkley

På ” Maths and English” er spennet ganske vidt, med en James Brown-samplng på ”Pussyole (old skool)”, via vrengte gitarer på ”Sirens” og Arctic Monkeys samarbeidet ”Temptation” til den lettere barnslige og naive ”Wanna Be” med Lilly Allen. Selv om det er mye tunge synther og elektroniske lyder er "Maths and English" mer melodisk enn Dizzee Rascals tidligere album, men ikke forvent en rolig melodisk opplevelse. Det er det rytmiske som driver albumet, tunge basslinjer og heftig rapping gir Dizziee Rascal et godt driv gjennom albumet.

Energi

Et viktig element som gjør "Maths and English" til et godt album er den gjennomgående energien, selv på de roligere låtene som ”World Outside” og ”Paranoid”. Dizziee Rascal leverer sine tekster på en solid måte, tilpasset hver enkelt låt og dens stemning. Her er alt fra tunga på høygir til en rolig og poetisk fremføringsmåte representert. Dizziee Rascal forklarer forøvrig albumtittelen ”Maths and English” med å si at matematikken står for det rytmiske i musikken mens engelsk henviser til tekstene.

Konklusjon

Dizzee Rascal har nok ikke den bredeste publikumsappellen i Norge, men ”Maths and English” er et fint album for de som liker leken musikk som er litt på kanten av tradisjonell hip-hop. Maths and English gir en god musikalsk skildring av det som skjer på gatene og dansegulvene i England. Dizzee Rascal er en artist som har mye å by på og dette albumet viser en god del av hans spennvidde.

Dizzee Rascal Maths and English   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen