Ditt personnummer på avveie

Tidligere i år har det vært flere saker i Storbritannia hvor private selskaper og offentlige etater har lekt med britiske innbyggeres personvern. Blant annet har personlig informasjon om flere titusener av innsatte i britiske fengsler forsvunnet, og for ikke lenge siden ble det solgt maskiner på Ebay som inneholdt svært sensitiv informasjon om bankkunder. Datatilsynet her i Norge har advart om at det samme lett kan skje i Norge. Nå har det skjedd.

Les også: Kommunene henger deg ut på nett.

CD med millioner av personnumre
Skattedirektoratet har ifølge Aftenposten sendt ut en CD med oversikt over økonomien til norske skattebetalere. Med på CD-en la de ikke bare med oversikt over din inntekt. Også ditt personnummer fulgte med. Dermed sitter nå flere norske avisredaksjoner på svært konfidensielle opplysninger om nordmenn. Ved hjelp av personnummeret kan du enkelt foreta et identitetstyveri som kan medføre store problemer for den det gjelder.

- Det har skjedd en feil. Vi har sendt ut et annet datasett enn vi pleier til i underkant av ti aviser, sier informasjonsdirektør Lise Halvorsen i Skatteetaten, ifølge Aftenposten.

Les også: Slik unngår du ID-tyveri.

Alvorlig systemsvikt
De vil nå ta kontakt med avisene som har mottatt CD-en for å få den returnert. Om noen i redaksjonene det gjelder allerede har misbrukt informasjonen, eller tatt nye kopier av dataene er uvisst.

Ove Skåra, informasjonsdirektør hos Datatilsynet, omtaler glippen som sensasjonell. Med denne informasjonen kan enkeltpersoner lett lage en database med kontroll over nesten hele Norges befolkning sier han, ifølge NRK. Mens skattedirektoratet mener feilen ligger på personlig plan påpeker Skåra at en slik feil tyder på alvorlig systemsvikt.

Finansminister Kristin Halvorsen har bedt skattedirektør Svein Kristensen komme inn på teppet og redegjøre for hvordan denne glippen har kunnet skje.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen