Ditt digitale liv
Teknofil

Ditt digitale liv

Noe av de første som møter oss når vi er kommet til denne verden er sterke blitslys. Hvem er vel mer glad i å fotografere enn nybakte foreldre? Kameraet blir dermed noe av den første elektronikken vi får se.
 
Deretter bærer det hjem fra sykehuset til babycall, brystpumpe og ikke minst en uro med musikk over senga.
 
De første årene er det tid for leke-elektronikk, det er nå vi får lov til å late som vi har alle de morsomme dingsene de voksne har. Vi får alt fra lekekomfyrer og liksomkamera til juksemobil og kanskje en egen barne-PC.
 
Fra treårsalderen er det også mange som får seg eget musikkanlegg på rommet, da gjerne med karaokemikrofon for fullt trøkk. En MP3-spiller som sitter fast i magen på en bamse gir deg kanskje også ditt første møte med bærbare musikk-, spill- og videoopplevelser.

 
Stort lenger går det ikke før de små krever ekte dingser og vil ha slutt på lekene. Allerede i slutten av barnehagen er de små hekta på spill, spesielt populært er det nå med en Nintedo DS eller DSi.
 
Nintendo er også kjent for å ha de mest barnevennlige familiespillene, og det kan derfor også hende at du får et forhold til Nintendo Wii på hjemmebane.
 
Skolealder
Så begynner du på skolen, og det å kunne lese åpner en rekke dører. Plutselig er det ikke mange grunner til hvorfor du ikke skal ha din egen mobiltelefon eller hvorfor du ikke kan erobre hjemme-PCen med morsomme spill.
 
En Ipod eller en kanskje en Playstation Portable må også de fleste skolebarn snart ha, og før du er ferdig på barneskolen har du allerede innsett at den enkle kontantkortmobilen din ikke er helt topp - og krever oppgradering.
 

 
På ungdomsskolen endrer mønstrene seg litt, nå melder for eksempel behovet seg for din egen laptop. Mange timer daglig går til foreldrenes fortvilelse med til chat med venner på msn og nettverkbygging på Facebook.
 
Et webkamera vil du selvsagt ha på din bærbare PC, og etter hvert melder også behovet seg for et bedre kamera du kan ta med rundt og som kan gi deg bedre bilder enn på mobilen. Det er med andre ord tid for ditt første egne kompaktkamera.
 
Konfirmasjonen er for øvrig en utmerket tid til å skaffe seg den elektronikken du allerede ikke har klart å skaffe. Kanskje vil du oppgradere mobilen din til en Iphone, eller vil du ha en Playstation 3, en liten bærbar Macbook eller en heftig flatskjerm-TV på rommet.
 
Tid for russ
På vidergående spisser du kanskje interessene dine, og er foto en av dem, er det kanskje på tide å gå over til speilreflekskamera. Kanskje finner du også gleden av et ordetnlig videokamera som kan brukes til mer enn å laste opp snutter på YouTube. Gutta samler seg gjerne om en Xbox 360, og noen begynner allerede nå å se behovet for en smartmobil som gjør det lettere både å oppdatere faceboka, surfe på bussen og sende e-post.
 
En ordentlig og mer avansert kalkulator er du gjerne også pålagt til mattematikken.

 
Russetiden er kanskje den aller største utgiftsposten, med heftige lydanlegg og eget aggregat. Kanskje trenger du også bærbare høyttalere til mobilen eller Ipoden og et alkometer?
 
 
Ut på tur
Etter videregående er det for mange tid for et såkalt hvileår, hvor du gjerne bestemmer deg for å farte rundt i verden som backpacker. Det finnes ofte ikke grenser for hvor langt ut i bushen du skal reise, og da er det gjerne helt andre behov som melder seg.
 
For hvordan skal du få ladet alle dingsene dine ute i jungelen i en hytte uten strøm? Nå få du kanskje virkelig øynene opp for hva solceller og alternativ energi kan by på. En bærbar solcellelader kan bli den som holder liv i det meste du har med av dingser.
 
I tillegg til mobil og mp3-spiller, har du sikkert med deg et tilpasset kamera. Kanskje er det et megazoomkamera for å komme tett innpå folk og kulturer uten at de ser det, eller mulig du går for en mer solid og værsikker variant.
 
Her er de nye vannsikre kameraene geniale, ikke bare kan de bli tatt med på snorkling eller en liten dykketur, de tåler også støt og fall, og ikke minst strandsanden som har tatt knekken på mang et feriekamera.

 
En GPS for å finne fram på reisen kan være bra, og vel tilbake i Norge har du kanskje også fått deg lappen og egen bil som du trenger veidireksjoner for.
 
Så er det for mange tid for militæret, hvor du til og med kan få ny bruk for iPoden.
 
Studenttilværelsen
20-årene er for mange studenttid, og det betyr for de fleste å leve på studielån og lavbudsjett. Det blir med andre ord kanskje ikke så mye å handle dingser for, men samtidig er det rart hva som kan begrunnes med nyttig for studiene.
 
En heftig laptop bør man jo ha, et videokamera og fotoappareat kan komme godt med til prosjektoppgaver, og har du ikke kjøpt deg en Ipod tidligere, så er det god grunn til det nå. Du kan jo for eksempel laste ned nyttige podcaster med språkopplæring, og det begynner faktisk å bli en del som legger ut forelesninger på nettet.

 
Her kan du lese mer om podcaster.
 
En elektronisk avisleser, en såkalt e-avis, er også blitt spådd å bli en nyttig studentdings. Her kan du lese mer om Kindle DX og de norske alternativene.
 
Etablering
Innen 30-årene er de fleste i gang med å etablere seg med eget hjem og egen familie. Dermed er det mye hvitevarer som skal på plass, alle må jo ha komfyr, vaskemaskin, oppvaskmaskin, kjøleskap og fryser.
 
Det blir altså gjerne å tenke praktisk før man tenker heftig, men så fort det er anledning kommer gjerne den store flatskjermen på plass, og kanskje nytt stereoanlegg og hjemmekino i kjelleren.
 
Alternativ energi
Når hus og hjem er vel på plass, kommer 40-årene med rom for hytteliv. På hytta er det gjerne uten strøm, og du begynner å tenke litt mer på 12-volt og alternative strømkilder. Så blir det solcellepanel på taket, hytte-TV og alarm med videokamera både i hus og hytte.

 
GPSen er på plass i bilen og båten, og du har selvfølgelig en ordentlig smartmobil som du for eksempel kan bruke til å sende SMS til hytta for å skru på varmen før du er der.
 
Samtidig utvider du verktøykassa med drill, sirkelsag og diverse bor, og hagen krever stell med gressklipper, høyttrykkspyler og snømåker.
 
Over halvveis
50-årene blir for noen et slags opprør mot å bli gammel, de aller fleste av oss er jo nå over halvveis i livet. Kanskje går du ut og kjøper deg en spenstig bil med god bass og sommertak. Ellers må du gjerne ha ny og bedre flatskjerm, harddiskopptaker og mange TV-kanaler.
 
Når barna flytter ut av redet, kan du kanskje også unne deg å la drømmen om livet på to hjul realiseres. Blir det motorsykkel på deg, blir det etter hvert også litt av hvert av utstyr til den.
 
60-årene kan føre til helserelatert utstyr, kanskje må du ha en pacemaker eller en blodsukkermåler. En tredemølle eller skritteller kan også hjelpe deg å holde formen.
 
Når du går av med pensjon fra jobben, blir det plutselig tid for å dyrke hobbyene. Er du ikke fan av digitalkameraet, kan du kanskje rigge i stand et mørkerom i kjelleren. Eller hva med en symaskin til mor så hun kan bidra til husfliden og legge opp skjørtene selv.
 
Helt til slutten
I 70- og 80-årene kan nedsatt syn og hørsel gjøre det litt mer tungvint å henge med i den digitale utviklingen, og du må kanskje ha spesialtilpassede produkter som seniormobiler med stor knapper og enklere menyer. Når synet svikter, vil du kanskje ty til lydbøker fog radio for å holde deg oppdatert.

 
Høreapparat og teleslynge kan også havne på utstyrslisten i tillegg til trygghetsalarm og en obligatorisk kabalrunde på PC-en.
 
Jo eldre du etter hvert blir, minker gjerne behovet for alle disse unødvendige finessene. Elektronikken følger deg likevel videre. Blir du dårlig, kobles du til diverse maskiner på sykehus eller sykehjem. Du må kanskje ha en slags heis for å bli flyttet fra senga til rullestolen, og helt mot slutten er det kanskje en respirator som holder kroppen i gang.
 
Det er som du skjønner ingen tvil om at det i vårt samfunn er elektronikk fra vuggen til graven. Til slutt ender kanskje reisen med at en maskin løfter kisten din ned i jorden.
 
 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen