Parrot 2.0 er en av de mest kjente forbrukerdronene på markedet. (Bilde: Parrot)

Ditt neste postbud kan være en drone

Selskap har en revolusjonerende idé om «Internett 2.0».

Autonome, flyvende droner ser ut til å bli et fast innslag i framtiden. Noen kommer garantert til å bli brukt i krig, mens andre vil nøye seg med å bedrive overvåkning.

Dette er likevel ikke alt droner kan brukes til. De kan både redde deg fra drukningsdøden og brukes som leketøy, men det amerikanske selskapet Matternet har en litt bredere visjon.

De vil nemlig skape et verdensomspennende nettverk av postbud-aktige droner.

Avsidesliggende strøk

Slik forestiller Matternet-skaperne seg «droneinternettet».
Slik forestiller Matternet-skaperne seg «droneinternettet».Foto: Matternet / Vimeo

Det første steget til Matternet er å lage smarte flyvedroner som kan frakte medisiner og proviant til nødlidende sivilister som bor milevis unna helsestasjoner og akseptable veier.

Ifølge det amerikanske selskapet lever så mange som én milliard mennesker under slike kummerlige forhold verden over. Mens ingen stater eller organisasjoenr vil ta på seg ansvaret eller kostnaden av å lage omfattende infrastruktur, mener Matternet at de har løsningen ved å frakte nødvendige midler dit det trengs.

De bruker eksempelet om en mor som har et sykt barn. Hun tar opp telefonen og ringer den mer eller mindre lokale klinikken, før de sender medisinen med dronen. De første dronene vil lades opp via stikkontakter på utvalgte basestasjoner, men etter hvert vil de også bli mer selvstendige – takket være solcellepaneler.

Drone-Internett

Å hjelpe til i de fattigste delene av verden er bare starten, om vi skal tro Matternet. Hovedpoenget i visjonen deres er å lage et gedigent nettverk av slike droner over absolutt hele verden.

Hvis dette blir realisert, er det egentlig snakk om et slags «Internett 2.0» – som frakter fysiske gjenstander mellom folk verden over, framfor digital informasjon.

Du kan for eksempel bestille et par sko i USA, før de fraktes mellom en sammenhengende kjede av droner helt hjem til dørstokken (eller vinduet) ditt. Større gjenstander krever nok fremdeles konvensjonelle fraktmetoder, men alt til sin tid.

Vi testet en stilig drone i vår tid:
Parrot AR Drone – Verdens kuleste iPhone-tilbehør »

Se Matternets visjon i videoen nedenfor:


(Kilder: Matternet / Vimeo via Huffington Post og DVICE)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen