Test

Disturbia

Regissør DJ Caruso ble raskt et hot navn i Hollywood etter at tenåringsthrilleren ”Disturbia” slo til på kino i statene. Det er tydelig at det blir laget virkelig få gode rene ungdomsfilmer når ”Disturbia” sanker god omtale, for det Caruso disker opp med kommer verken ungdom, voksne eller lillesøster til å fryse på ryggen av.

Disturbia i suburbia

Shia titter på suspekte naboer i
Shia titter på suspekte naboer i "Disturbia"

Stjerneskuddet Shia LeBeouf spiller Kale, en trøblete tenåring som får tre måneders husarrest etter å ha knekt nesa på sin småirriterende spansklærer. Og hva gjør man hvis man er lenka til huset med en elektronisk fotlenke som lyser rødt og kaller på politiet hvis man forlater hagen? Jo, man spionerer på naboen. I virkeligheten ville man selvfølgelig bare oppdage at de fleste lever enda kjedeligere liv enn en selv, men i ”Disturbia” finnes det både bikinikledde damer og skumle/eller kanskje ikke så skumle naboer.

Sarah Roemer spiller den bikinikledde Ashley, en litt mystisk og ganske så intellektuell jente - overdrevent og irriterende poengtert ved at hun leser en tykk roman sittende på hustaket. Sarah teamer seg opp med Kale og den fjollete kompisen Ronnie (les: comic relief) – spilt av Aaron Yoo – for en skikkelig stakeout på den mistenksomme naboen (David Morse).

Alt for mye

Er det virkelig nødvendig å kjøre på med flate klisjeer bare fordi man lager ungdomsfilm? For selvfølgelig har Kale alt for mange musikkplakater på veggene, selvfølgelig spiser han peanutsmør dyppa i sjokolade mens han spiller Playstation og PSP samtidig, og selvfølgelig er berta alle sikler etter en lyshåra blondine som…nei, mer var det kanskje ikke å si om henne. Gi meg heller de sjarmerende jentene i ”Ghost World”! Det er heldigvis Shia LeBeouf som spiller hovedrollen. Gutteunderet klarer på utrolig vis å gi en viss kredibilitet selv til Carusos lammeste krumspring. Uansett er det hele ganske småtrist, for usikre 13-åringer er et lett offer når Hollywood bestemmer seg for å definere virkeligheten.

David Morse er ikke veldig skummel, til tross for ring i øret.
David Morse er ikke veldig skummel, til tross for ring i øret.

Undervurderingen slutter ikke der. Også mysteriet er overtydelig og føles ofte som en banalisering av Hitchcocks ”Vindu mot bakgården”, forøvrig en tydelig inspirasjonskilde. Men der Hitchcock trengte ned under overflaten med sin film, blir aldri Disturbias latente paranoia og voyeurisme brukt til få frem noen tematisk dybde.

Men ”Disturbia” har også sine øyeblikk. Innimellom blir det småspennende og filmen er ikke uten et visst driv, men det er dessverre grenser for hvor drøyt det kan bli med en såpass lav aldersgrense. Dette tar også vekk noe av sjangerens iboende uforutsigbarhet. Men der thrilleresjangeren svikter klarer Caruso ofte å bruke ungdomsfilmens mange potensialer. Alt fra mobiler, i-poder, kameraer og internett faller naturlig inn i historien og fletter plottet snedig sammen. Teknologiske duppeditter er smart når man har en hovedperson som knapt nok kan bevege seg.

Konklusjon

”Disturbia” er en overhypet ungdomsfilm med overraskende mange klisjeer. Selv de mest naive ungdommene vil her reagere på bruken av altfor tykke pensler – ja, det er nærmest snakk om fingermaling. Regissør Caruso behersker allikevel de unges språk og tekniske duppeditter fletter plottet snedig sammen. Men det hjelper lite når ”Disturbia” aldri blir skikkelig spennende.

Disturbia   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen