Disse ser deg, og de vet om du har gjort noe galt

Nederland innfører digital grensekontroll

Kameraer skal filme deg og sjekke mot politiets databaser automatisk.

Nederland innfører digital grensekontroll ved de 15 mest trafikkerte grenseovergangene til nabolandene Tyskland og Belgia. Den nye ordningen trer i kraft fra og med 1. januar neste år, og innebærer installasjon av videokameraer og samkjøring med databaser.

Dermed blir alle bilister ved disse grenseovergangene filmet, mens nummerplatene blir analysert og automatisk sammenliknet med databaser over dømte kriminelle, trafikksyndere og andre personer som måtte være i politiets søkelys.

Ansiktsgjenkjennelse?

Hensikten med den digitale grensekontrollen er å bli mer effektive til å identifisere og dermed forhindre forbrytere i å utøve kriminalitet i landet. Dette omfatter for eksempel narkotika og menneskehandel, hevder nederlandske myndigheter.

Om det omfattende overvåkningssystemet kommer til å ta i bruk såkalt biometrisk gjenkjennelse – det vil si analyse og gjenkjennelse av ansikter til personer som sitter i bilene – er ennå uvisst.

Møter kritikk

Nederland får kritikk av blant andre Tyskland – hvor liknende ordninger har blitt dømt som ulovlig av den tyske høyesterett ved tidligere anledninger.

EU-kommisjonen skal klargjøre om hvorvidt den digitale kontrollen bryter eksisterende Schengen-regler eller ikke. De har derfor bedt nederlandske myndigheter om å utlevere flere detaljer omkring systemet, og hva som skjer videre gjenstår å se.

(Kilde: ComON)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen