Disse kan redde livet ditt
Teknofil

Disse kan redde livet ditt

Påskeferien er straks her og det forventes et massivt inntog av folk i fjellet. Men det er ikke bare gøy å gå på fjelltur, om du er så uheldig å havne midt i et skred vil du utvilsomt få en tur du aldri glemmer. Men en enkel dings kan kjapt redde livet ditt.

Små dingser som redder livet ditt
Røde Kors advarer mot at mye snø og klimaendringer medfører større skredfare i Norge. Hjelpekorpset har de siste årene merket en stadig økning i uttrykninger. Fra 2007 til 2008 hadde de en økning på hele 20 prosent. Heldigvis utvikler også teknologien seg, og med en skredsøker eller en reccobrikke kan du gå litt tryggere i fjellet.

- Dette er to forskjellige systemer. Reccobrikkene er en passiv sender som sender ut signaler. Problemet med disse er at det i hele Norge finnes kun 10 mottakere for dette systemet. Du er da avhengig av en organisert redningstjeneste, og de kommer dessverre ikke alltid frem før det er for sent, forteller Tor Andrè Skjellbakken, leder for Røde Kors´ ressursgruppe for skred til Teknofil.


Slike brikker kommer ofte innsydd i turklær i våre dager, og de er svært effektive med en recco-mottaker og om brikkene er plassert korrekt. Ifølge Skjellbakken bør du ved bruk av disse plassere en på foten og en opp på armen. Signalene kommer for eksempel ikke gjennom kroppen om du har brikken på magen og havner med ryggen opp. Det er samtidig risikofyllt å basere seg på organiserte redningstjenester om du havner i et skred. Ifølge Skjellbakken er overlevelsesprosenten ved slike redningstjenester dessverre lavere enn du skulle håpe. Etter en time i snøen er det liten sjanse for å bli funnet i live.

Sats på turfølget ditt
Da er det de første minuttene som er mest kritiske, og da er det de du går tur sammen med som blir redningen. Det er nettopp dette prinsippet skredsøkere baserer seg på.

- Skredsøkere består av en aktiv sender og mottaker som legger opp til kameratredning. Alle i følget må være utstyrt med en slik søker, en sondestav og en spade om de skal ut på tur, forteller Skjellbakken.

Om uhellet er ute og noen i følget tas av et skred, så vil skredsøkerne kunne peile seg til hvor en ligger begravet. Slik redning er kritisk om en skal overleve disse uhellene.

Flere modeller
På markedet i dag finnes det flere slike skredsøkere og prisen varierer stort. Noen koster opp mot 4 - 5 tusen kroner, mens de billigste kan anskaffes for et par tusen. Skjellbakken som har jobbet mye med skredsøkere både under øvelse og praksis kan fortelle at prisen ikke er utslagsgivende for om du blir funnet i live eller ei.

- Senderen og mottakeren på de forskjellige typene går på samme frekvens og er kompatible med hverandre ved søk. Men de dyre kommer med noen ekstrafunksjoner og bedre søkefunksjoner. Noen kan også benyttes til å søke etter flere personer samtidig. Disse har også noe bedre funksjonalitet ved søk i dybden, men de billige versjonene fungerer like fint med tanke på selve søkefunksjonen, påpeker Skjellbakken.


Derimot fraråder han å gå til anskaffelse av en gammel brukt skredsøker. Dette er elektroniske produkter som må sjekkes jevnlig og som blir slitt med tiden. En 5-6 år gammel skredsøker er kanskje rimelig, men dette er systemer som må kunne gjøre jobben når det blir bruk for dem. For en pekepinn på hva du bør se etter har Klikk.no en større test av snøskredsøkere utført av det svenske magasinet Åka Skidor. Også nettsiden Sunalp har en slik test som er noe eldre, men som også kan gi gode rettledninger til hva du bør se etter.

Det beste er å unngå skred
Derimot holder det ikke bare å gå til anskaffelse av en skredsøker å være fornøyd med det. Skjellbakken påpeker at det er ekstremt viktig å gjøre seg kjent med utstyret og at alle som er med på turen har testet og lært seg hvordan det fungerer. Samtidig må du være oppmerksom på alle andre regler som gjelder i fjellet selv om du har en slik søker.

- Det beste er å unngå skred i det hele tatt, det nest beste er å redusere konsekvensene ved et eventuelt skred ved bruk av hjelpemidler for å holde deg over snøen. Det tredje som er viktig er å bli funnet fort. Da er en slik sender og mottaker svært effektiv om du har trent på å bruke den og om du samtidig har med sondestav og spade, sier Skjellbakken.

Følg med på værutsiktene
Hvordan skredfaren vil se ut i påskefjellet er Skjellbakken enda ikke sikker på. Dette kommer an på hvordan været utvikler seg og Skjellbakken anbefaler alle som skal til fjells å lese oppdatert informasjon på nettstedene yr.no og snoskred.no. Røde Kors har lang erfaring og vil på sin side være klare for de prøvelsene som kan komme, men Skjellbakken selv er ikke umiddelbart bekymret for et rush med utrykninger i påskeferien.


- Det er heldigvis gledelig å se at selv om det er fryktelig mye folk i fjellet i påsken, så er det likevel ikke fler som blir tatt av skred i denne perioden enn ellers på året, sier han til slutt.

Du kan også lese mer om skred og skredredning på Skjellbakkens egen blogg.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen