Disse gutta er rikest i IT-industrien

Disse gutta er rikest i IT-industrien

At Bill Gates er steinrik er kjent for de fleste, med det er flere data-kakser der ute.

Med fare for å ha en noe upolitisk tittel, så er det slik at samtlige av de personene vi nå skal presentere er menn. Alle har hatt en brennende interesse for teknologi, en interesse som har ført dem svært langt i livet.

Bill Gates

Du kan si hva du vil om Bill Gates, men om vi legger formue og inntekt til grunn er det svært få foran Gates og desto fler bak. Bill Gates er som kanskje kjent Microsofts store gründer, og det har gjort han steinrik. Allerede som 13-åring satt Bill på gutterommet og programmerte datamaskinprogrammer.

I 1975 startet Bill Gates Microsoft Corporation, sammen med Paul Allen, for å kommersialisere Microsoft BASIC, en avart av BASIC. Dette la igjen grunnlaget til MS-DOS og i 1981 kom det store gjennombruddet da de lisensierte MS-DOS til IBMs første PC for privatmarkedet. Siden den gang og frem til i dag har Microsoft vært sentrale i folks datamaskiner i de tusen hjem.

Microsoft, ved Gates, har også fått en del pepper for å til stadighet utnytte sin monopolsituasjon. I tillegg har enkelte kritiske røster hevdet at Windows er bare er et plagiat av grensesnittet som Apple hadde kommet med noe tidligere.

Larry Ellison

Den godeste Larry Ellison er nok mindre kjent enn Gates, men for dem som bruker datamaskinen til litt mer enn Battlefield Bad Company 2 så er dette et kjent navn. Da er kanskje selskapet hans bedre kjent, nemlig Oracle.

Oracles røtter kan spores tilbake til 1977, da ble selskapet Software Development Laboratories (SDL) grunnlagt. I 1979 endret man navn til Relational Software Inc, før hele selskapet ble oppkalt etter flaggskipproduktet Oracle. I 1990 holdt det på å gå helt galt.

Larry Page og Sergey Brin

Disse to deler tredjeplassen, og grunnlaget ble lagt med Google. Søkemotoren til Google står for to tredjedeler av alle søk på verdensbasis, men Google har blitt så mye mer og tilbyr nå en rekke forskjellige tjenester rundt om på nettet. I tillegg har de kommet med sitt eget operativsystem for mobile enheter, Android.

Jeff Bezos

Den godeste Jeff er nok også et ukjent navn for mange, men nettsiden han grunnla er desto mer kjent. Amazon.com har de fleste hørt om, og denne nettbutikken ble grunnlagt av Jeff tilbake i 1994, selv om den ikke kom på nett før året etter. Navnet Amazon skal vistnok ha blitt valgt av to grunner, både på grunn av størrelsen på elven Amazon, men også på grunn av at navnet starter på A og derfor vil komme langt opp på alfabetiske lister.

Azim Premji

Dette er Indias store sønn innen IT. Azim Premji har styrt selskapet Wipro gjennom mer enn førti år og bygget det opp til å ha over 120 000 ansatte på verdensbasis. Wipro har blitt store på å utvikle programvare, da typisk outsourcing og andre tjenester for bedrifter.

Dell
Dell

Michael Dell

Michael sluttet ved University of Texas Austin før utdannelsen var ferdig, men det har på ingen måter hindret han i komme svært langt.

Den unge Dell hadde en rekke jern i ilden og var på aksjekjøre allerede tidlig i tenårene. Senere prøvde han seg som selger av avisabonnementer, der han bevist gikk på nygifte og folk som nettopp hadde flyttet da det var mer trolig at disse ville kjøpe et abonnement. På denne måten tjente han bedre enn foreleseren han hadde i økonomi.

Han begynte allerede i 1984 med å selge datamaskiner fra rommet sitt på college, og fire år senere satset ha like gjerne på salg av datamaskiner. Om du ikke har skjønt det enda så er dette grunnleggeren av Dell. Michael regnet seg nemlig frem til at det ville være store penger å tjene om man kunne selge datamaskiner direkte, uten fordyrende mellomledd. Resten er egentlig en solskinnshistorie

Steve Ballmer

Gla'gutten Ballmer er det umulig å ikke like. Om du til dags dato ikke har hatt gleden av å se Steve på scenen er det absolutt å anbefale. Steve gikk på på Harvard sammen med Bill Gates, og styrte med en rekke verv der. Deretter hadde han et par-tre ulike småjobber før han droppet ut av Standford for å bli med i Microsoft i 1980, altså noen år etter oppstarten.

I Microsoft har Steve hatt en rekke lederstillinger i ulike avdelinger og har siden 2000 sittet på toppen som CEO.

Mark Zuckerberg

Facebook-gründeren startet det hele, sammen med tre medstudenter i 2004, som en sosial nettjeneste for sine medstudenter på Harvard. Her skulle man samle bilder, koblinger mot andre studenter, telefonnumre og lignende. Inspirasjonen hadde han hentet fra tradisjonelle årbøker. Det skulle likevel raskt vise seg at interessen ble bredere, og Facebook kom til flere universiteter. Til slutt, i 2006, ble Facebook åpnet for alle over 13 år som hadde en gyldig e-postadresse.

Siden starten skal en rekke selskaper ha prøvd å kjøpe opp Facebook, men samtlige fikk avslag. Videre var det først i 2009 at Facebook gikk med overskudd. I den senere tid har det vist seg at veksten til Facebook har stoppet noe opp, og at den enkelte steder også er på vei ned.

Paul Allen

Paul var med å starte Microsoft sammen med Bill Gates, men etter det har han vært litt mer i kulissene. Til tross for dette er Paul likevel ikke en mann som sliter med å få endene til å møtes.

Robin Li

Robin Li er Kinas svar på Larry Page og Sergey Brin. Han etablerte en søkemotor i Kina, som har relativt mange innbyggere, som har blitt svært populær. Google greide aldri å slå skikkelig igjennnom i Kina, og dermed lå veien klar for Robin.

Steve Jobs

Steve trenger neppe den helt store introduksjonen, da dette er Mr. Apple personlig. Aksjekursen på Apple svinger i takt med Steves helsetilstand, så det er tydelig at markedet priser Apple ut fra at Steve sitter ved roret.

Apple ble dannet av Steve Jobs, Steve Wozniak, og Ronald Wayne for å selge Apple I. Apple I var håndbygget av Wozniak og bestod av prosessor, minne og enkelte andre komponenter, men slikt som tastatur manglet. Allerede i 1977 solgte Wayne seg ut av selskapet, et valg han trolig angrer på nå. Etter det ballet det på seg, og gjennombruddet kom med Apple II som var beregnet på hjemmebrukeren. I 1984 forsvant faktisk Steve Jobs fra Apple, og kom ikke tilbake før i 1996 da Apple kjøpte opp det nye selskapet til Jobs og dermed fikk Jobs på kjøpet. Etter at Jobs kom tilbake ble det fart på sakene, med blant annet iMac i 1998.

Eric Schmidt

Eric er strengt tatt en skikkelig forretningsmann, og ikke like mye nerd som mange av de andre på listen her. Dog, han har holdt seg til teknologiselskaper og startet karrieren hos Sun, Novell og Xerox. Det er likevel som CEO i Google fra 2001 til 2011 at han er mest kjent. Han kom inn på et tidlig tidspunkt for å styre selskapet, og det har hjulpet på lommeboken.

Hasso Plattner

Hasso er mannen bak SAP, et kjent programvareselskap. SAP ble dannet sammen med fire tidligere kollegaer fra IBM i 1972 og Hasso satt ved roret i 30 år før han trakk seg tilbake.

James Goodnight

James dannet SAS Institute sammen med John Sall i 1976. SAS Institute er verdens støreste private programvareselskap og driver med programvare for slikt som helseforetak, banker og forsikringsselskaper. SAS Institute er kjent for å ha et spesielt godt arbeidsmiljø. James er, eller var i alle fall, en skikkelig nerd og skal ha uttalt følgende: "In mid-stream, a light went on, and I fell in love, making machines which do things for other people"

(Kilder: Forbes, Wikipedia)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen