Disse blir rammet

Den svenske riksdagen stemte i går for å innføre den nye FRA-loven. Denne loven åpner for at det svenske forsvaret kan overvåke all tele- og nettrafikk som krysser grensen. Flere norske teleselskaper har samarbeid og eierskap plassert i Sverige og ruter mye av sin trafikk gjennom nabolandet. Dette medfører at nordmenn lett kan overvåkes og avlyttes med den nye loven. Kunder hos Tele2 vil bli sterkest rammet.

Telenor er skeptiske
Mobilen har tatt kontakt med alle de store norske teleselskapene for å høre hvordan de forholder seg til den nye svenske loven. Telenor kan opplyse at de er skeptiske til loven. Deres kunder vil likevel bli rammet i mindre grad så lenge de ikke ringer til Sverige direkte. En samtale fra Norge til Danmark vil for eksempel ikke ta turen slik at det svenske forsvaret vil kunne lytte til samtalen.


Handler du i svenske nettbutikker vil forsvaret ha oversikten.

Kjenner ikke konsekvensene
Hos Nextgentel er de også trygge på at kundene vil være rimelig sikret mot svensk overvåkning. Deres servere er trygt plassert i Norge slik at datatrafikken ikke nødvendigvis tar turen innom Sverige. Det eneste de kjører direkte fra Sverige er filmer som bestilles over nett. I verste fall kan da det svenske forsvaret følge med på filmsmaken din. Likevel er det viktig å påpeke at nettet er grenseløst, så helt sikker kan du neppe være påpeker informasjonsdirektør hos Nexgentel, Morten Ågnes.

- Det er altfor tidlig å si hva som er konsekvensene av denne loven. Vi i Nextgentel vil måtte tilpasse oss for best mulig å kunne beskytte våre kunder, sier han til Teknofil.


Det er stor usikkerhet hvor mye norske kunder vil bli rammet av svensk overvåkning.

- Vi vil forholde oss til norsk lov
Verst går det ut over kunder hos Tele2. Som svensk selskap har de det meste av sin serverpark plassert i Sverige, og teletrafikk på deres nett som går til utlandet rutes gjennom Sverige.

- Serverne med e-post som våre kunder sender ligger i Sverige ja, så det stemmer at trafikken havner her, opplyser teknisk direktør i Tele2, Trond Stryken.

Dette gir gode muligheter for det svenske forsvaret til å overvåke både nett- og teletrafikk for selskapets kunder. Datatilsynet mener alle norske teleleverandører som har servere i Sverige bør flytte disse til Norge. Det har derimot Tele2 ingen umiddelbare planer om å gjøre.

- Så sterke virkemidler vil vi ikke bruke i dag. Det er for tidlig å si hva som blir konsekvensene av den nye loven, så vi må først se an dette. Tele2 har god kontakt med Datatilsynet, og vi vil forholde oss til de lover og regler som gjelder i Norge, sier Stryken.


Datatilsynet er skeptiske til at norsk nettrafikk kan overvåkes i Sverige.

Hos Netcom er informasjonssjef Øyvind Vederhus utilgjengelig for kommentar på grunn av reise. Selskapet er eid av svenske Teliasonera, men det er usikkert om deres systemer er lagt til Sverige eller Norge. Derimot må du regne med at alle utenlandssamtaler tar turen om Sverige. Heller ikke kunder hos Bredbåndsfabrikken, gjennom Hafslund Telekom, kan være trygge på sin mail. Informasjonssjef Kjell Stamgård kan opplyse at det meste av serverparken skal være bygd opp og driftet i Norge, men helt sikker er han ikke.

- Denne loven høres jo nesten ut som en spøk. Jeg må sjekke om våre kunder blir rammet av dette, sier han til Teknofil.

Ser ikke alltid hensikten
Samme hvilket selskap du har kontrakt med er det uansett viktig å huske at din tele- og datatrafikk fort kan ta veien om Sverige om den du kontakter har et annet abonnement enn deg. Hos Norsk senter for informasjonssikring ber de nordmenn alltid tenke seg om når de bruker telefon eller Internett.

- At du kan bli overvåket er ikke nytt. Folk må anse Internett som en åpen kanal hvor andre lett kan få innsyn i informasjonen som sendes. Det er viktig at du krypterer informasjon du ikke vil at andre skal få innsyn i, sier seniorrådgiver Hans Marius Tessem.


Ifølge organisasjonen Telegraphy er USA en enorm base for verdens teletrafikk og kan lett utføre en internasjonal overvåkning.

Han er derimot mer skeptisk til at personvernet tilsidesettes på grunn av iveren etter å kunne overvåke alt og alle.

- Det har vært en klar eskalering på dette området siden 2001. Et godt eksempel er Datalagringsdirektivet. Jeg kan forstå at politi og myndigheter vil ha tilgang til informasjon, problemet er at de virkelige skurkene klarer å komme seg unna og de som blir overvåket i stede er helt uskyldige folk. Jeg ser derfor ikke alltid hensikten av overvåkningen, sier han.

Svenskene er slett ikke de eneste som vil overvåke norsk tele- og nettrafikk. FBI har ytret ønske om en lignende overvåkning på internasjonalt nivå. Samtidig har USA allerede samarbeide med England, Australia, New Zealand og Canada om global overvåkning av tele og nettrafikk. Dette samarbeidet, populært kalt Echelon, har ifølge EU-parlamentet mulighet til å overvåke all tele-, fax- og nettrafikk på et globalt nivå. Gjennom dette har myndigheter i andre land lenge hatt gode muligheter for å overvåke nordmenn.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen