VR-brillene MindLeap.
VR-brillene MindLeap. (Bilde: Attitude/Shutterstock.com, MindMaze)

Disse VR-brillene lar deg bruke hjernesignalene dine som kontrollsystem

«MindLeap» skiller seg ut fra resten av VR-konseptene.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Virtuell virkelighet er i vinden som aldri før, og stadig dukker det opp nye konkurrenter til Oculus Rift, som en stund var ganske alene. Nå har et sveitsisk selskap ved navn MindMaze kommet på banen med et VR-produkt litt utenom det vanlige, nemlig VR-briller som sporer mye mer enn bare hvordan du beveger hodet.

Det nye VR-konseptet heter «MindLeap», og tar tilsynelatende VR-teknologien til et nytt nivå. Produktets hjemmeside er ennå sparsom med informasjonen, men blant andre The Verge og VentureBeat har tatt en titt på produktet og kan gi oss større innsikt i hva det dreier seg om.

Registrer hjerneaktivitet

MindLeap er et produkt som kombinerer såkalt utvidet virkelighet og virtuell virkelighet. Brillene er utstyrt med konvensjonell VR-teknologi, men i tillegg til sensorer som registrerer hodebevegelsene har brillene også et avansert 3D-kamera og dybdesensorer ala Microsofts Kinect-kamera.

Slik ser 3D-sensor- og dybdekameraenheten ut.
Slik ser 3D-sensor- og dybdekameraenheten ut. Foto: MindMaze

Dette sensorsystemet fanger opp både omgivelsene, hendene og kroppen til brukeren med høy presisjon, og kan dermed gjenskape disse i den virtuelle verdenen. På den måten er meningen å kvitte seg med behovet for en egen kontroll til VR-brillene. Signalene fra sensorene sendes trådløst til brillene.

Mer bemerkelsesverdig er imidlertid det faktum at produktet også kommer med sensor som registrerer hjernens elektriske aktivitet, en såkalt EEG-sensor. Denne sensoren fanger opp signalene som hjernen sender til kroppsdelene når man beveger dem. På den måten kan det bli mulig å bare «tenke» på bevegelsene for å bevege de virtuelle kroppsdelene i VR-verdenen.

Skal brukes til spill

Hjernesensoren kan også brukes til å påvirke de virtuelle elementene på andre måter. I en demonstrasjon av brillene som The Verge og VentureBeat prøvde kunne man for eksempel endre egenskapene til visuelle objekter i VR-verdenen bare ved å endre ens mentale tilstand fra stresset til avslappet og motsatt.

På denne måten er det altså meningen at man skal kunne involvere hele kroppen sin i VR-verdenen på en langt bedre måte enn før. Teknologien ble opprinnelig utviklet i medisinsk øyemed, nærmere bestemt for å avhjelpe såkalte fantomsmerter, det vil smerter som pasienter opplever i amputerte kroppsdeler.

Utviklerne fant ut at ved å fange opp hjernesignalene som ble sendt til de amputerte leddene og lage en visuell representasjon av de korresponderende bevegelsene, forsvant mye av fantomsmertene. MindLeap skal derimot primært være utviklet med spill og underholdning i tankene, men produktet er ennå på et svært tidlig prototypestadium, så det gjenstår jo å se hva man ender opp med. En demo fra The Verge kan du se under.

I mellomtiden lanseres det stadig nye, «vanlige» VR-dingser: Nå har HTC kastet seg ut i dansen med et meget imponerende produkt »

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen