Skylake «Core-M» for bærbare datamaskiner vil bety bedre ytelse og langre batteritid.
Rykte
Skylake «Core-M» for bærbare datamaskiner vil bety bedre ytelse og langre batteritid. (Bilde: Intel)

Skylake for ultraportable maskiner skal være rett rundt hjørnet

Kan by på helt ny grafikkløsning og bedre batteritid.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

For omtrent et år siden avduket Intel en helt ny og energieffektiv prosessorfamilie for ultraportable datamaskiner ved navn Core-M, den gang basert på Broadwell-plattformen. Nå, etter at Skylake-plattformen for skrivebordsmaskiner er lansert, skal Intel straks være klare med oppdaterte Core-M-prosessorer basert på samme arkitektur. 

Blant annet nettstedet CPU World videreformidler i disse dager det som skal være en liste over lekkede Core-M-prosessorer basert på Skylake-plattformen:

Modell Kjerner/ Tråder Frekvens L3 Cache GPU GPU-frekvens TDP
Core m3 6Y30 2 / 4 0.9 – 2.2 GHz 4 MB HD 515 300 / 850 MHz 4.5 W
Core m5 6Y54 2 / 4 1.1 – 2.7 GHz 4 MB HD 515 300 / 900 MHz 4.5 W
Core m5 6Y57 2 / 4 1.1 – 2.8 GHz 4 MB HD 515 300 / 900 MHz 4.5 W
Core m7 6Y75 2 / 4 1.2 – 3.1 GHz 4 MB HD 515 300 / 1000 MHz 4.5 W

Det første vi legger merke til er ikke frekvensene eller at det fortsatt er to kjerner og fire tråder som gjelder, men at det virker som Intel vil begynne å markedsføre Core-M-prosessorene med typebetegnelsene m3, m5 og m7, akkurat som i3, i5 og i7 for den øvrige Core-serien. Senest i mars omdøpte Intel sin Atom-familie på samme måte, noe som styrker ryktens troverdighet.

Heftige turbofrekvenser

Når vi først kommer til frekvensene er det lett å stusse på at grunnfrekvensen til samtlige modeller ligger ganske lavt, med kun 0,9 GHz for den svakeste og 1,2 GHz for den sterkeste prosessoren. Dette er likevel ganske typisk for Core-M-familien. «TurboBoost»-frekvensen, som strekker seg fra 2,2 GHz til hele 3,1 GHz –avhengig av hvilken modell en ser på – og som gjelder alle kjernene, er den som redder ytelsen. TurboBoost gir nemlig de energigjerrige og normalt lavt klokkede prosessorene mulighet til å yte veldig godt i kortere perioder, for så å måtte sette ned hastigheten dersom varmeutviklingen blir for høy.

De fire Core-M-prosessorene som skal ha lekket fra Skylake-generasjonen har alle en grafikkløsning som er basert på den nye Intel HD 515-brikken, dog med litt ulike frekvenser. Det er ingen hemmelighet at Core-M-prosessorene ikke akkurat er laget med tanke på spilling, men det blir likevel interessant å se hvor mye bedre denne nye grafikkbrikken yter i forhold til den straks uttdaterte HD 5300-brikken fra Broadwell-generasjonen. 

Alle Core-M-prosessorene skal ifølge ryktene fortsatt ha en standard TDP på bare 4,5 watt. I motsetning til tidligere Core-M-prosessorer kan imidlertid de ulike bærbarprodusentene, slik som Asus eller Lenovo, nå velge selv om prosessorene i deres maskiner skal konfigureres med en TDP på minimum 3 watt eller helt opp til 7 watt. På denne måten kan de styre hvorvidt prosessoren skal yte litt bedre eller batteritiden strekke seg litt lenger. Prosessorer som konfigureres med en TDP på 7 watt kan imidlertid raskt måtte komplimenteres med ekstra kjøling, noe borparten av produsenter nok vil søke å unngå. Til sammenligning har MacBook Pro en oppgitt TDP på 28 watt, en maskin som for øvrig har aktiv kjøling.

Trådløs «docking»

Den sprekeste Core-M-prosessoren, Core m7 6Y75, skal støtte virtualiseringsteknologier og AES-instruksjoner, mens de to Core m5-prosessorene også får støtte for teknologien vPro. vPro gjør det blant annet mulig å «docke» den bærbare maskinen din til en ekstern skjerm, mus og tastatur, helt uten kabler.

Den nye Core-M-generasjonen skal støtte både LPDDR3- samt DDR3L-minne på henholdsvis 1600 MHz og 1866 MHz. Av tilkoblinger kan vi få se to SATA 6 GB/s-porter og opptil seks USB 3-porter.

Skylake Core-M skal gi skikkelig god batteritid for bærbare:
Så mye kan skille Skylake fra Broadwell »

Yter «godt nok»

Core M-prosessorer har virkelig funnet seg til rette i tynne og oftest helt vifteløse bærbare maskiner. Grunnen er enkel, de tilbyr god nok ytelse for dagligdagse oppgaver, kan kjøles passivt, og er svært snille mot batteriet – noe som gir lang batteribrukstid per opplading. 

Vi har tidligere testet et par bærbare maskiner med en Intel Core-M-prosessor som selve fundamentet, blant annet Asus' Zenbook UX305 og Apples MacBook

Alle spesifikasjoner er bare rykter foreløpig, men det er ventet at nye Skylake-baserte Core-M-brikker vil se dagens lys i løpet av høsten. Da får vi fasiten for om ryktene stemmer eller ei.

Mange har ventet lenge på Intels «Skylake»:
Bør du oppgradere prosessoren din denne gangen?

(Kilde: CPU World)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen