Oi sann...
Oi sann... (Bilde: iStock Photo)

Disse PC-ene tryner mest

Microsoft har analysert feil på 1 million datamaskiner.

Microsoft har sanket inn og analysert feilmeldinger fra rundt 1 million private datamaskiner, og har de publisert resultatene i rapporten Cycles, Cells and Platters: An Empirical Analysis of Hardware Failures on a Million Consumer PCs. Dette skal være en av de mest omfattende undersøkelsene av maskinvarefeil i forbruker-PC-er hittil.

Rapporten forteller om observasjoner av hvor ofte ulike typer datamaskiner eller komponenter bryter sammen, men nevner ingen produsentnavn. Det er altså ikke klart hvilket PC-selskap som kommer best ut av den omfattende analysen, men det er fremdeles annen interessant informasjon å fange opp.

Bærbare best ut

Et interessant resultat er at bærbare PC-er har tre ganger så få maskinvaresammenbrudd som stasjonære PC-er. Rapporten viser også at prosessorer fra én av de to store brikkeprodusentene, AMD og Intel, har 20 ganger så mange sammenbrudd når de blir overklokket i forhold til andre. Men det er altså ikke presisert nøyaktig hvem det dreier seg om.

En annen ting som kommer fram er at fabrikkonstruerte datamaskiner fra store produsenter er mer pålitelige enn hjemmelagde PC-er. Ferdiglagde maskiner fra fabrikken har færre sammenbrudd som følge av feil i prosessor, minne eller lagring, ifølge rapporten.

Hos fabrikkproduserte maskiner er sannsynligheten for et prosessormessig sammenbrudd 1:120 i løpet av de 30 første dagene, mens den er på 1:93 hos en enhet som er hjemmelagd eller som stammer fra små, ukjente produsenter. Ved feil i minnet er sannsynligheten på henholdsvis 1:2700 og 1:950 for merkevare og hjemmelagd.

Bli vår fan på Facebook!
Vi er på Facebook!

Rapporten slår i tillegg fast at det er 97 prosent sjanse for at den samme maskinvarefeilen oppstår mer enn én gang. Det er med andre ord best å sende maskinen til reparasjon når du oppdager en slik feil.

(Kilde: Microsoft Research)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen