Disse nanotrådene kan forhindre svindel
(Bilde: Korea Advanced Institute of Science and Technology)

Disse nanotrådene kan forhindre svindel

Forskere har funnet nytt bruksområde for de syltynne trådene.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det å eksperimentere med supertynne stoffer kan ofte gi interessante resultater for datateknologien. Ikke minst gjelder dette «superstoffet» grafén, et stoff som nå også kan brukes til å lage såkalte nanotråder, som kan gi 1000 ganger raskere elektronikk.

Nå melder nettstedet Extremetech om et nytt, spennende bruksområde for nanotråder, og denne gangen er det ikke grafén som benyttes.

Lagde «fingeravtrykk»

En gruppe sørkoreanske forskere har nemlig klekket ut en metode for å gi elektroniske produkter, og andre typer produkter for den saks skyld, unike «fingeravtrykk» ved hjelp av nettopp nanotråder.

Metoden til forskerne går ut på å benytte nanotråder av sølv med et skall av silisiumdioksid utenpå. Disse trådene ble så tilsatt røde og grønne farger og puttet i en væskeløsning, for deretter å simpelthen bli «dryppet» på små biter av plast.

Ved hjelp av denne fremgangsmåten lagde forskerne helt vilkårlige og knøttsmå mønstre av nanotråder som er tilnærmet umulig å gjenskape eller manipulere. Ved å lagre disse mønstrene i en database og for eksempel integrere dem i kredittkort eller andre verdifulle gjenstander, kan dette altså fungere som en alternativ måte å forhindre forfalskninger og svindel på.

Ubegripelig smått

Bare én mikroliter, altså én tusendels milliliter, med væskeløsning er nok til å lage opptil seks fingeravtrykk med flere titalls nanotråder hver. Trådene er cirka 70 nanometer brede, og én nanometer er for ordens skyld det samme som én millionsdels millimeter, altså ganske smått. Dette gjør det svært vanskelig å tukle med dem.

I sin nåværende form må nanomønstrene imidlertid avleses ved hjelp av mikroskop, så løsningen er nok ennå ikke direkte anvendelig. Det er uvisst om eller når de sørkoreanske forskerne håper på en kommersialisering av teknikken.

Andre forskere har lekt seg med magnetiske stoffer: «Multiferoiske» materialer kan gjøre prosessorer langt mer effektive »

(Kilde: Extremetech)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen