De fjærlette robotene kan henge fra blader ved hjelp av statisk elektrisitet.
Teknofil
De fjærlette robotene kan henge fra blader ved hjelp av statisk elektrisitet. (Bilde: Science)

Disse små, flyvende robotene klebrer seg fast til objekter ved hjelp av statisk elektrisitet

Kan feste seg på et blad.

Vi har allerede sett roboter som er i stand til de utroligste ting, for eksempel klarte oppover oppover loddrette flater på egen hånd. Vitenskapsnettstedet Science melder nå om noen nye roboter som byr på enda mer imponerende egenskaper.

Forskere ved Harvard-universitetet i USA har utviklet knøttsmå, flyvende «insekt-roboter» som kan feste seg på alle mulig overflater, omtrent som vanlige insekter.

Statisk elektrisitet

Konseptet er en videreutvikling av den såkalte «RoboBee», som vi meldte om allerede i 2012. Der RoboBee bare kunne lande på toppen av vannrette flater, kan de nye variantene altså lande overalt, inkludert å henge opp-ned.

Måten robotene får dette til på er ganske snedig. De bruker nemlig statisk elektrisitet til å klebre seg fast. Dette fungerer ved at robotene benytter en innretning som blant annet består av kobberelektroder til å generere en elektrisk ladning.

Når roboten lander på en elektrisk nøytral overflate skapes det så motsatte ladninger som gjør at de to objektene tiltrekkes av hverandre. Prinsippet er det samme som når man får ballonger til å henge fast en veggen eller taket ved å gnikke dem mot håret.

Skjematisk fremstilling av designet, hentet fra forskningsdokumentet.
Skjematisk fremstilling av designet, hentet fra forskningsdokumentet. Foto: Science

Svært lav vekt

Den klebrige effekten er imidlertid ikke særlig sterk, så for å få løsningen til å fungere måtte forskerne gjøre robotene svært lette. Hele saken veier kun 100 milligram, hvorav selve roboten veier 84 milligram og enheten som skaper ladningen cirka 16 milligram.

Bruksområdene til maskinene kan bli mange, for eksempel innhenting av informasjon i katastrofeområder eller overføring av signaler i kommunikasjonsnettverk. Det kan jo også tenkes at vanlige forbrukere kan ha glede av teknologien, som for øvrig er langt fra ferdig utviklet, da robotene ennå er festet til kabler.

Mer informasjon finner du hos Science, og se også video under.

Her er en annen imponerende robot: Disneys nyeste krabat kan bevege seg akkurat som et menneske »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen