De kunstige gjellene Triton skal gi deg 45 minutter under vann - hvis de fungerer slik utviklerne sier.
De kunstige gjellene Triton skal gi deg 45 minutter under vann - hvis de fungerer slik utviklerne sier. (Bilde: YouTube)

Kunstige «gjeller» skal la deg svømme under vann i 45 minutter, men forskere er skeptiske

Kontroversielt produkt har gjort stor suksess på Indiegogo.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Mange nyttige produkter har som kjent hatt sitt utspring på folkefinansieringsnettsider, men det er ikke alt som lanseres uten visse negative reaksjoner. På Indiegogo er det lagt ut et nytt konsept som har vekket en god del skepsis. Det melder Ars Technica.

Konseptet heter «Triton» og beskrives av utviklerne som «kunstige gjeller» som kan brukes til å puste under vann når man er ute og bader.

Skal gi 45 minutter under vann

Produktet fungerer ifølge skaperne på Indiegogo-siden ved å «filtrere» ut oksygenet fra vannet via et spesielt filter som stenger vannmolekylene ute og slipper inn oksygenmolekylene.

Slik ser det kontroversielle produktet ut.
Slik ser det kontroversielle produktet ut. Foto: YouTube

Dette oksygenet komprimeres og lagres ved hjelp av en batteridrevet, kraftig mikrokompressor. I tillegg har produktet flytende oksygen i små beholdere som omdannes til gass ved å bli varmet opp, og til sammen skal dette gjøre at brukeren kan puste komfortabelt under vann.

Med et fulladet batteri skal det være mulig å holde seg under vann i cirka 45 minutter, og produktet er beregnet på en dybde på opptil fem meter. Produktet ble ekstremt populært på Indiegogo, og har samlet inn 256 000 dollar av et mål på bare 50 000 dollar med én måned igjen. 

Kritikk fra forskere

Som Ars Technica peker på har produktet imidlertid blitt møtt med enorm skepsis fra forskere. Kritikken går hovedsakelig ut på at produktet må ha en svært høy gjennomstrømming av vann for å kunne hente ut så mye oksygen som utviklerne påstår.

Beregninger skal ha vist at gjellene må prosessere 42 liter vann per minutt for å produsere nok oksygen. Gjellene har tilsynelatende ingen mekanismer for å sende denne store mengden vann gjennom filtrene. 

Noe mystisk er det også at utviklerne refunderte donasjonene som ble gitt til prosjektet da det først ble lagt ut, og denne nye Indiegogo-kampanjen er altså andre gangen at produktet legges ut. Likevel har altså brukere latt seg fascinere i håp om at produktet på mirakuløst vis skal fungere. Avgjør selv ved å lese mer på Indiegogo, og se også video under.

Her et annet prosjekt som søker folkefinansiering: 
Denne lar deg bruke mobilen som 3D-skriver »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen