Illustrasjon av skyTran-systemet.
Illustrasjon av skyTran-systemet. (Bilde: skyTran)

Disse kapslene skal frakte pendlere med en fart på 240 km/t

Futuristisk konsept blir nå realisert.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Vi lever i en tid hvor raske teknologiske fremskritt er blitt nærmest dagligdags, men likevel dukker det av og til opp nye konsepter som ser ut som om de er hentet fra en science-fiction-film.

Nyhetsbyrået Reuters melder nå om en ny transportinnretning som definitivt bærer et visst futuristisk preg, men som er i full gang med å bli realisert.

Konseptet det dreier seg om heter «skyTran» og er et såkalt «Personal Rapid Transit» (PRT)-system som tar sikte på å revolusjonere transport. Systemet består av små, aerodynamiske «kapsler» som henger fra en skinne i luften og som skal være i stand til å frakte rundt folk på en både rask, rimelig og miljøvennlig måte.

Lynkjappe «magnettog»

skyTran baserer seg på en avansert utgave av Maglev-teknologien («magnetic levitation»), som også i dag benyttes av høyhastighetstog. Teknologien innebærer i korte trekk at transportfartøyet ikke har fysisk kontakt med skinnene, men «svever» på et magnetfelt.

Vognene er ikke romslige, men til gjengjeld går det unna.
Vognene er ikke romslige, men til gjengjeld går det unna.Foto: skyTran

I motsetning til konvensjonell kollektivtransport er fartøyene i skyTran-systemet svært små og rommer kun to personer. I tillegg er hele systemet datastyrt og «on demand»-basert.

Det vil si at passasjeren selv kan bestille en kapsel via for eksempel mobiltelefonen eller PC-en til en bestemt stasjon, for deretter å hoppe inn i kapselen kort tid etter.

Kjapt går det også. Straks konseptet er inne i den kommersielle fasen skal de magnetiske kapslene visstnok være i stand til en hastighet på rundt 240 kilometer i timen, noe som kan kutte pendletiden betraktelig.

Bygges i Israel

I tillegg skal selve skinnesystemet både ta lite plass og være billig å bygge ut, slik at man kan lage store nettverk med skinner til en relativt lav kostnad og uten å påvirke omgivelsene i særlig stor grad.

En pilotutgave av konseptet er nå i ferd med å bli bygget i Israel av selskapet Israel Aerospace Industries, som er skyTrans første partner. Denne prøvekonstruksjonen skal bli rundt 500 meter lang, og med erfaringene fra denne skal en kommersiell utgave bygges i den israelske byen Tel Aviv.

Denne er ventet å stå ferdig i løpet av fjerde kvartal 2016 og vil koste rundt 500 millioner kroner. Det foreligger også planer om å opprette kommersielle skyTran-ruter i Frankrike, India og i San Fransisco-området i California. Mer informasjon finner du på skyTrans hjemmeside, og sjekk også ut video under.

En noe tregere transportmetode er stålhjulingene: Nå har de første kommet på gatene - slik fungerer de »

skyTran Animated Infographic from The Collaborative on Vimeo.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen