Disse hodetelefonene fikk meg til å savne Bose QC25

Teks utskremte Tokyo-kontor: Dag 4 og 5

Disse hodetelefonene fikk meg til å savne Bose QC25

God lyd, men laber støydemping i Sonys nye H.ear-klokker.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Tek.no / Tokyo: Det offisielle programmet i Tokyo begynner å gå mot slutten. Jeg har vært på besøk hos Sony i deres hjemby og hovedkvarter i tre dager. Kun en liten snutt hos Sony, og litt skippertaksarbeid gjenstår før jeg de tre siste dagene er over på helt egen regning, og tar helg i gigantbyen.

Vi gjør oppmerksom på at Sony dekket reisen til Tokyo og deler av oppholdet.

Siste dag handlet aller mest om en oppsummering av dagene som alt hadde gått. Sjefen for Sonys mobildivisjon, Hiroki Totoki, tok over roret, og forklarte at han enten kunne holde en forberedt presentasjon, eller kjøre en spørretime. Forsamlingen oppførte seg som østers i noen øyeblikk før det første spørsmålet avgjorde at det ble spørretime og ikke presentasjon.

Hiroki Totoki.
Hiroki Totoki.

Ikke at det egentlig spilte så fryktelig stor rolle. Sjefen som skulle ha de store visjonene hadde ikke så mye konkret å komme med. Riktig nok var han relativt ydmyk på selskapets vegne, og mente dessuten at de måtte lytte mer til de yngre i arbeidsstokken for å få hodet over vannet igjen. Slett ikke uventet. Det er klassisk sjefståkeprat når man ønsker å si minst mulig med flest mulig ord.

Det sagt er det jo alltid relativt hyggelig å få høre hva sjefer i store selskaper tenker om ting.

Et par nye omganger med fotoforbud og referatforbud dukket opp også her, men så var det fri i noen timer. Vi benyttet anledningen til å stikke innom Sonys gamle hovedkvarter som nå er merkevarebutikk. Den digre bygningen ligger i Shibuya, ett av Tokyos mer påkostede handelsdistrikter.

Besøket var i grunnen litt merkelig. Det store «Showroomet» var for det første stappfullt av Vaio-PC-er. En divisjon Sony ikke lenger selv eier. Videoapparater av ymse slag? Joda. Bøttevis av slike også. Du kunne fylt en liten Elkjøp-butikk med alle småradioene Sony fortsatt produserer, og bruker gulvplass til å vise frem. En hel etasje med kompaktkamera virket også litt i overkant.

Det skal sies at mange av tingene Sony viste frem er mer populære andre steder enn her. Hi res audio har blitt en greie i Japan. Og Star Wars er som kjent en greie i hele galaksen.
Det skal sies at mange av tingene Sony viste frem er mer populære andre steder enn her. Hi res audio har blitt en greie i Japan. Og Star Wars er som kjent en greie i hele galaksen.
Sony er stolte av sin musikalske del, der Michael Jackson har vært viktig. Men noen synes tydeligvis kebab er enda viktigere.
Sony er stolte av sin musikalske del, der Michael Jackson har vært viktig. Men noen synes tydeligvis kebab er enda viktigere.

Hvem er det som kjøper alt dette her? Joda, jeg er kjent med at japanere er over snittet glad i kameraene sine, men for en flaggskipsbutikk?

Noen av de mest interessante produktene som mobiler og PlayStation-satsingen hadde relativt liten plass, og Xperia Concepts-dingsene som ble presentert på Mobile World Congress i slutten av februar var ingen steder å se. Av Sonys virkelig viktige produkter var det i hovedsak Alpha-kameraene som ble viet plass, men også disse er litt for spesielt interesserte. Det finnes situasjoner der du er nødt til å ha et systemkamera, men for folk flest er det mobilkameraet som er det som er i jevn bruk.

På mange måter har Sonys del av turen etterlatt meg mindre optimistisk på Sonys vegne enn jeg var i utgangspunktet. Og det er egentlig litt synd. Både på grunn av Sonys lange historie, der selskapet nærmest var en slags prototyp på Apple før Cupertino-selskapet ledet av Jobs ble til giganten de er i dag, og på grunn av de gode produktene de har på enkelte områder.

Sony H.Ear - Støykansellerende hodetelefoner

En av Yodobashi Cameras gigantiske butikker var rett i nærheten. Hvor mange kabler jeg egentlig hadde i kofferten på vei hjem vites ikke.
En av Yodobashi Cameras gigantiske butikker var rett i nærheten. Hvor mange kabler jeg egentlig hadde i kofferten på vei hjem vites ikke.

Hva er vel bedre å teste når man først skal sitte rundt 24 timer på fly enn et par støykansellerende hodetelefoner? Sony har akkurat gjort et seriehopp fra MDR-10-modellene til MDR-100-varianter med og uten kabel. Jeg pakket MDR-100ABN i håndbagasjen. Hodetelefonene kaller seg H.Ear når de kobles til med Bluetooth.

Allerede nå er det med andre ord klart at de kan noe markedslederen på støykansellering ikke kan. Trådløst og støykansellering samtidig. Bose har sine QC25 som er blant markedets aller beste på demping, men som også krever at du kobler til med kabel. I tillegg har de en trådløs variant som skuffende nok ikke demper i det hele tatt. De begynner å få en del konkurrenter etter hvert, kanskje spesielt i Sennheiser-leiren.

Vel, nok om det. Sonys nye klokker har fått ny design. Der forrige generasjon hadde det man vel kan kalle en klassisk, muligens litt eksklusiv, Sony-design, har de nye en mer ungdommelig designstil. Få, men tydelige designdetaljer gjelder i H.ear-modellene. Og personlig synes jeg de er flotte å se på, men så er slikt alltid en smakssak.

Fra før har jeg faktisk ett av Sonys MDR-10-hodetelefoner. Riktig nok uten støydempingen. Resultatet av å glemme Bosene hjemme på en litt for lang ferd i retning Las Vegas. Faktisk er klokkene blant dem jeg har vært mest fornøyd med, fordi de har tålt mye og har en veldig fin og enkel utforming.

De nye klokkene deler litt av den. En fjærbelastet vippebryter lar deg velge låt, mens en vanlig volumknapp styrer, vel, volumet. Til forskjell fra tidligere leverer nå Sony-klokkene batteridata til mobilen de er koblet til, og koblet til en iOS-dings bruker de felles volumkontroll med dingsen. De eldre hodtelefonene i serien har sin egen volumkontroll som opererer uavhengig av den du finner på skjermen.

De ser i hvert fall lekre ut!
De ser i hvert fall lekre ut! Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En ekstra knapp for å skru av og på støydempingen sitter på venstre klokke, der også av/på-tasten sitter. Tilkobling kan enkelt besørges ved hjelp av NFC. Dette fungerer greit med Android-telefoner, men naturlig nok ikke i det hele tatt med iOS-dingser, siden Tim Cook og co kun bruker sin NFC-løsning til betaling.

En liten ulempe over eldre modeller er at nevnte vippebryter sitter litt dypere på MDR-100ABN. Det er bittelitt klossete å finne dem. Det gjelder også etter å ha brukt hodetelefonene i en del dager, selv om det er vesentlig mindre klussete nå enn det var i starten.

Lyden er i mange tilfeller bedre enn jeg oppfatter at den er i Bose QC25-klokkene mine. Diskanten er krispere og stereoperspektivet er videre. I bunn er de to hodetelefonene relativt like. De brumler litt mer enn Hi-Fi-folket liker begge to.

Bråkete støykansellering

Men hva med støykansellering, da? Her ble jeg litt overrasket. Sony-klokkene demper ikke like mye som Bose eller Sennheiser gjør. Og de demper på en litt merkelig måte. Der alle støydempende hodetelefoner slipper gjennom stemmer, gjør Sonys varianter det på en litt spesiell måte. Stemmene høres nesten ut som om de kommer gjennom ett eller annet lydanlegg. Og gjør det vel også, på sett og vis. På flyturene måtte jeg til stadighet løfte klokkene for å sjekke at ikke det ble sagt noe viktig over høyttaleranlegget. En relativt irriterende egenskap.

Ikke demper de fullt så mye som Bose-variantene heller, noe som leder til at i hvert fall jeg skrur lyden høyere opp på flyet. Jeg savnet rett og slett QC25-ene som jeg ikke tok med på tur. På flere tidspunkt lyttet jeg så høyt med Sony-klokkene for å overdøve støyen, at jeg uten å være klar over det slet ut ørene over tid. Jeg måtte rett og slett ta av meg klokkene. Ikke fordi de var fysisk vonde å ha på, men fordi flystøyen langt var å foretrekke foran musikken og klokkenes forsøk på å dempe duren rundt. Det har aldri skjedd meg hverken med Bose QC15 eller QC25.

Men så var det lyden når man ikke trenger så fantastisk støydemping, da. Og det praktiske ved å ha et trådløst sett hodetelefoner. Der vinner Sonys hodetelefoner greit. Lyden burde jo være god nok, når vi snakker om et sett hodetelefoner til knappe 3000 kroner.

Det finnes en billigere utgave av MDR-100, som ikke har støykansellering. Men de er heller ikke trådløse. Da slipper du unna med rundt 1300 kroner. Hvis du ønsker deg et trådløst, støykansellerende sett hodetelefoner i dag er Sennheisers trådløse Momentum II-klokker ett av våre førstevalg. Det koster rundt 900 kroner mer, men skal du først bruke så mye på et sett hodetelefoner er det viktig å bli fornøyd.

Jeg gjorde en uhøytidelig mobilkamera-samletest i Japan: 
Slik gikk det da jeg tok med de beste mobilkameraene på markedet til en japansk hage »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen