Denne disken bør du holde deg langt unna
(Bilde: Seagate)

Denne disken bør du holde deg langt unna

Langtidstest av nesten 50 000 harddisker viser hvilke som er mest pålitelige.

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Harddisker er mer pålitelige enn noensinne, viser årets oversikt.
Harddisker er mer pålitelige enn noensinne, viser årets oversikt. Foto: Backblaze

Selskapet Backblaze leverer backuptjenester, og har mer enn 50 000 harddisker i sitt datasenter. De har valgt å bruke vanlige harddisker beregnet på forbrukermarkedet, og publiserer med jevne mellomrom statistikk for hvilke harddisker som er mest pålitelige.

Nå er den ferskeste statistikken klar, og den inkluderer data fra så mye som 49 056 harddisker. Selskapet har tatt ut fra statistikken disker de har færre enn 45 av, bootdisker og disker i testsystemer. 

Disse harddiskene bør du styre unna

Gamle og dårlige Seagate-disker er byttet ut med nye i datasenteret, noe som har gitt en vesentlig bedring i feilraten til Seagate.
Gamle og dårlige Seagate-disker er byttet ut med nye i datasenteret, noe som har gitt en vesentlig bedring i feilraten til Seagate. Foto: Backblaze

Statistikken for 3. kvartal inneholder data fra 2013 og frem til og med tredje kvartal 2015. 

Som tidligere år gjør Seagates 1,5 TB-disker det svært dårlig. Seagate Barracuda Green ST1500DL003 har faktisk en feilrate på 222,77 prosent i 2015. Årsaken til at det er mulig med en feilrate på over hundre prosent, er at om én disk feiler én gang i løpet av ett år, så er feilraten 100 prosent – feiler den to ganger på samme år er feilraten 200 prosent. Backblaze påpeker imidlertid at de kun har 51 disker, og at det er litt for lite til å trekke sikre konklusjoner. Normalt bør det være minst 6 lagringsenheter med tilsammen 270 disker for å gi pålitelige målinger.

Ifølge Backblaze er det veldig få problemer med 4 TB-disker, uavhengig av produsent. Flere av diskene hadde null feil i testperioden. Totalt har 4 TB-diskene hatt 2,1 prosent feilrate i testperioden, noe som betyr at i en lagringsenhet med 45 disker så er det rundt 1 disk i året som vil feile.

Også 6 TB-diskene gjør det bra. 

Seagate forbigått av Western Digital

Seagate var lenge verstingen på disse oversiktene, men i 2015 har feilraten på Seagate-disker falt kraftig, og det er nå Western Digital som er «verstingen». Årsaken er at gamle og dårlige Seagate-disker er byttet ut med nye. Backblaze er spesielt fornøyd med Seagates 6 TB-disker. 

De merkene som har gjort det aller best i både 2013, 2014 og 2015 er Hitachi og HGST, med HGST på topp i år.

Kanskje heller satse på SSD? 
Samsung har lansert verdens største SSD »

Her er hele oversikten (sjekk denne siden for forklaring. Feilrate for 2015 og feilrate for hele perioden 2013-2015 er de to mest interessante kolonnene):

 .
Kilde:Backblaze

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen