Disse fem TV-problemene sliter vi med
Teknofil
(Bilde: Shutterstock)

Disse fem TV-problemene sliter vi med

– Vanskelig for mange å henge med i svingene, sier el-kjedene.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

De fem vanligste problemene


1. Å koble TV-en til trådløst hjemmenettverk, eller til andre enheter på nettverket, for eksempel nettbrett og mobiler
.

- Det å koble en TV til et trådløst nettverk er ganske enkelt og noe de fleste kan få til. Har man det trådløse nettverkets passord er mye gjort. I tillegg må man vite hvilket nett man skal benytte, navnet på ditt nettverk, dersom flere alternativer dukker opp.

Ha passordet klart, gå så inn på TV-ens meny og finn punktet ”nettverksinnstillinger”. Der finner man sitt eget trådløse nett og så velger man å koble seg til.

2. Å koble TV-signalet rett inn i TV-en ved hjelp av kortleser (ofte kalt IDTV) uten å gå veien om digitalboks.

- Her bør man starte med å finne ut om TV-en din har denne muligheten. De aller fleste nye modeller har dette, men ikke absolutt alle. Spør når du kjøper TV-en eller gå inn på de ulike produsentens nettsider og sjekk.Man må ha et programkort fra innholdsleverandøren og samtidig en såkalt CAM-modul som kortet skal inn i. Det kan deretter settes på plass i TV-apparatet. Her må du ha riktig CAM-modul i henhold til hvilken aktør du får TV-signaler fra.

Benytter man Viasat eller Get er denne muligheten ikke tilgjengelig. Etter at modulen er på plass i TV-en søker man etter de digitale TV-kanalene og apparatet vil selv si ifra når den jobben er gjort.

3. Å optimalisere billedinnstillingene.

- Dette er noe butikken absolutt kan hjelpe deg med. De har egne tjenester tilgjengelig som vil gjøre bildet på TV-en din helt perfekt i henhold til hvilken modell du har. De fleste TV-modeller i dag har eget oppsett til dette der man kjapt setter opp ulike valg. Hvis du ikke har et spesielt ønske om å finstille detaljert er dette en god fremgangsmåte.

Du kan uansett gå tilbake å gjøre om valgene i etterkant. Man må også velge hvilken bildemodus man vil ha – spill, film, sport etc. - og dersom man for eksempel ser mye film skal det være egne valg som gjør bildet perfekt til dette. Etter at man har gjort dette går man inn i bildemenyen og justerer det som heter kontrast. Her må du finne frem det nivået som du selv syns er bra, men et sted mellom 70 og 90 er ofte passelig. Juster deretter det som heter skarphet til det nivået du syns er best.

4. Å koble til ekstern lyd.

- Siden dagens TV-er er veldig tynne, kan det ofte være en god idé å kjøpe et eksternt lydprodukt. Subwoofere og såkalte lydplanker er enkle å sette opp og her vil man kun trenge en kabel fra produktet og til TV-en. Følg bruksanvisningen!

Pass på at du går inn på TV-menyen og setter opp lydinnstillingene slik at apparatet ikke bruker de innebygde høytalerne lenger, men ditt nye lydprodukt. Dette er en enkelt prosess.

5. Å samle fjernkontrollene i én universell fjernkontroll.

- Mange TV-er kommer i dag med en fjernkontroll som gjør deg i stand til å styre andre produkter. Til det trenger du en kode som man trykker inn og som forteller kontrollen hva slags produkt som skal styres. Denne finnes i bruksanvisningen.

Dersom produktet man vil styre ikke finnes i oppsettet kan man likevel kunne ordne fjernkontrollen slik at enkelte funksjoner fungerer. Dette kan ta litt tid og innebærer at du må ha de to fjernkontrollene det gjelder tett inntil hverandre og ta en og en funksjon.

Har du sett en superheltfilm har du garantert hørt replikken "with great powers comes great responsibility" en gang eller to. Sjansen er stor for at du du fikk med den denne replikken da du så filmen på din flunkende nye Smart-TV, men fikk du fullt utnyttet TVen din?

For en undersøkelse utført av YouGov på vegne av Elkjøp viser nemlig at med ny TV-teknologi kommer det nye utfordringer. Ifølge undersøkelsen sliter nemlig 50 prosent med sine nye TV-apparater. Mange synes det er vanskelig å utnytte alle funksjonene som følger med den nye teknologien.

– Utviklingen på dette området har gått svært fort, og det virker som det er vanskelig å henge med i svingene for mange, sier kategoridirektør Andreas Westgaard i Elkjøp til Side3.

Fem vanlige problemer

Tiden da en TV bare var en TV er nemlig forbi og i de siste årene har produsentene introdusert flere og flere funksjoner i familiens midtpunkt. Blant annet har populariteten til Smart-TVer økt betraktelig de siste årene og i dag er cirka halvparten av alle TV'ene som selges Smart-TV'er.

I motsetning til en "vanlig" TV, kan en Smart-TV ofte tilby funksjoner som integrert filmleie eller strømningstjenester som Netflix eller ViaPlay, nettsurfing og andre applikasjoner som skal forbedre TV-opplevelsen.

Dagens TV'er gjør nesten alt i stua utenom å støvsuge gulvet, og ifølge Westgaard byr dette på problemer. Én av fire sier nemlig at de synes det er vanskelig å få brukt alle funksjonene de nye TV'ene tilbyr. Ifølge kategoridirektøren er det spesielt fem spesifikke ting folk sliter med etter de har kjøpt seg ny TV.

- Koble TV-en til trådløst hjemmenettverk og andre enheter på nettverket (nettbrett ol.)

- Koble TV-signalet rett inn i TV-en ved hjelp av kortleser (IDTV) uten å gå veien om digitalboks.

- Optimalisere billedinnstillingene.

- Koble til ekstern lyd.

- Samle fjernkontrollene i én universell fjernkontroll.

Alle kjønn og aldre

Undersøkelsen viser at det er både menn og kvinner som sliter med TV-apparatet, men hovedsakelig er det eldre mennesker som har størst problemer med å utnytte alle funksjonene. 

Noe annet som er interessant å legge merke til er at på spørsmål om "de har elektroniske produkter hjemme som de ikke klarer å utnytte til det fulle" svarer hele 69 prosent ja.

Spør i butikken

Westgaard forteller at de har full forståelse for at den nye teknologien ikke er enkel å bruke og oppfordrer folk til å spørre i butikken etter hjelp.

- Problemet er ofte å komme i gang og mye av dette er ikke enkelt. Vårt generelle råd er at folk ikke må være redd for å spørre. Og stadig flere ber oss hjelpe dem å sette opp systemet hjemme, forteller han.

Ny TV?

Dersom du ikke lar deg skremme så lett eller tenker at det er på tide med en ny utfordring, kan du jo sjekke ut vår test av TV-er her.

Les også: Alt du må vite om de nye TV-ene (Side3.no) »
Les også: Gled deg til disse TV-seriene (Side3.no) »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen