Løsningen vil kunne lyse opp skyggen mellom bygningene.
Løsningen vil kunne lyse opp skyggen mellom bygningene. (Bilde: NBBJ)

Disse bygningene kaster ikke skygge

Arkitekter i London har kommet opp med snedig løsning for storbyen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Etter hvert som befolkningen i de store byene øker blir også behovet for store bygninger større, noe som skaper en del bekymring for innbyggere som ikke har lyst til å vandre i skyggen dagen lang. Som nettstedet Wired melder har noen smarte arkitekter i London nå funnet en interessant løsning på problemet med at skyskrapere sperrer for solen.

Det nye konseptet er utviklet av det anerkjente arkitektselskapet NBBJ, og er ikke så høytteknologisk som det kanskje kan høres ut som. Løsningen baserer seg rett og slett på kreativ og nøye planlagt bruk av speilflater.

Lar sollyset følge skyggen

Idéen er å plassere to bygninger overfor hverandre, hvor veggen til den ene bygningen lyser opp skyggeområdet mellom de to bygningene. Dette skjer ved at veggen simpelthen reflekterer sollyset på en slik måte at lyset følger skyggen som kastes av den andre bygningen gjennom dagen.

Illustrasjonsbilde av bygningene.
Illustrasjonsbilde av bygningene. Foto: NBBJ

Bygningen med «reflektor-veggen» vil fremdeles kaste skygge bakover, så det er riktignok ikke snakk om et fullstendig skyggeløst konsept. Likevel vil løsningen altså kunne tilføre sollys til for eksempel travle gater som befinner seg mellom de to bygningene.

Arkitektene måtte gjennom en krevende designprosess før de fikk den spesielle, reflekterende veggen helt riktig, da det kreves en helt spesifikk kurve for å oppnå den ønskede effekten. Det var også avgjørende at den reflekterende flaten sørget for et behagelig, diffust lys, og samtidig måtte det også tas høyde for gjeldende bygningsreguleringer. 

Reduserer 60 prosent

Etter mye prøving og feiling med diverse datamodeller hvor alle relevante faktorene var lagt inn, klarte de til slutt å komme opp med et fungerende design. Bygningene arkitektene landet på har en ganske «flat» fasong, med en smal base og en gradvis bredere profil oppover. Designet reduserer riktignok ikke skyggen helt, men snarere med rundt 60 prosent.

Som Wired peker på er ikke idéen bak å bruke reflekterende overflater til å belyse skyggeområder ny, og det finnes flere andre bygninger i verden med lignende løsninger. Det er imidlertid et stadig økende behov for slike design. Bare i London planlegges det for eksempel rundt 250 nye skyskrapere i den nære fremtid.

Fremtidsbyene kommer stadig nærmere: Snart kan vi kanskje få se Tesla-grunnleggerens futuristiske supertog i aksjon »

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen