(Foto: Mega Crit Games)

15 spill du kan nyte uten at dagen trenger å forsvinne helt

Disse «bitesize»-spillene kan du kose deg med i ferien: Del 1

Har du ikke tid til å sette deg ned å spille i mange timer i strekk, men ønsker fortsatt å kunne ta et lite jafs på et spill i ny og ne? Eller ønsker du kanskje et spill der du ikke trenger å investere mange titalls timer for å ha en opplevelse. Da er denne listen perfekt for deg. 

Nedenfor finner du spill, i alle former og størrelser, du enten kan spille fra start til slutt på noen få timer, eller sette deg ned å nyte i en kortere periode uten at det går utover spillkvaliteten.

Slay the Spire

  Foto: Mega Crit Games

Utvikler/Utgiver: Mega Crit Games

Spillplattform: PC (Windows, OS X, Linux)

Utgivelsesdato: Early Access

Spillmoduser: Enspiller

Slay the Spire er et rollespill der du bruker kort fra en kortstokk til å bekjempe fiender med helten du har valgt å kontrollere. Du kan velge mellom tre forskjellige helter: The Ironclad, The Silent eller The Defect, men alle disse er ikke tilgjengelige fra starten. De forskjellige heltene har forskjellige kortstokker og ulik mengde liv. I tillegg til dette har samtlige helter en egen og unik passiv effekt, som for eksempel å regenerere liv etter hvert slag.

Etter at du har valgt en helt starter du i nederste etasje og må kjempe deg opp 50 etasjer for å nå toppen. Hver etasje inneholder et tilfeldig element du vil støte på. Det kan være forskjellige typer monstre, butikkinnehavere du kan kjøpe trylledrikker eller kort fra, rasteplasser hvor du kan regenerere liv eller oppgradere kort, eller kister som kan åpnes for belønninger.

Ettersom du kommer deg oppover i tårnet vil du motta flere kort til kortstokken din, og ideelt sett motta kort som jobber bra med kort du allerede har. Dersom du klarer å komme deg helt til toppen av tårnet og beseirer det siste monsteret har du vunnet. Eller?

Til tross for at Slay the Spire kun er i Early Access har spillet fått svært god kritikk, blant annet med «Overwhelmingly Positive» tilbakemeldinger på Steam, som betyr at over 95 prosent av spillerne har lagt igjen en positiv anmeldelse. Det at spillet er i Early Access betyr også at flere oppdateringer er sannsynlig.

Bitesize: En gjennomgang av Slay the Spire kan være veldig varierende tidsmessig. Alt fra en halvtime til et par timer er mulig, men vanligvis bør det være mulig å komme gjennom på under en time. 

Rocket League

  Foto: Psyonix, Inc.

Utvikler/Utgiver: Psyonix, Inc.

Spillplattform: PC (Windows, OS X, Linux), Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch

Utgivelsesdato: 7. juli 2015

Spillmoduser: Enspiller, Flerspiller

Rocket League er et sportsspill som kombinerer fotball og racerbiler med en helt unik vri. Istedenfor fotballspillere har du racerbiler. Du kan spille med opptil tre andre spillere online enten sammen med venner eller med tilfeldige folk over nettet, eventuelt alene mot datamaskinen.

Rocket League er derimot ikke det første forsøket til Psyonix på et slikt spill, men spillet med det ufattelig lange navnet Supersonic Acrobatic Rocket-Powered Battle-Cars ble aldri en stor hit. Etterfølgeren Rocket League har derimot vært ett av de mer populære spillene de siste årene. I tillegg støtter Rocket League spilling på tvers av plattformer. Playstation-brukere kan for eksempel møte PC-brukere i samme kamp. Du kan spille 1v1, 2v2, 3v3 eller 4v4.

I Rocket League er målet å score på motstanderlaget. Du gjør dette akkurat som i fotball, ved å få ballen inn i motstandernes mål, men dette er ikke alltid så lett. Spillet har en særdeles lang læringskurve. Ballen er gigantisk, og de rakett-drevne bilene er så raske at det i begynnelsen kan være veldig vanskelig å treffe ballen ordentlig. Når man derimot begynner å mestre spillet ordentlig er det få ting som er bedre enn å fly høyt med bilen og kræsje ballen inn i mål fra luften. Undertegnede har selv brukt lang tid på å gjøre seg kjent med spillet, men underholdningsverdien er høy uansett kvalitetsnivå, så lenge du møter andre med lik erfaring.

Bitesize: En kamp i Rocket League er fem minutter med effektiv spilletid, så i prinsippet trenger du ikke mer enn ti minutter fra du setter deg ned til du har fullført en kamp.

The Room

  Foto: Fireproof Games

Utvikler/Utgiver: Fireproof Games

Spillplattform: iOS, Android, PC (Windows)

Utgivelsesdato: september 2012

Spillmoduser: Enspiller

The Room er det første spillet i en serie puzzle-spill som ble utgitt til iOS og Android hovedsakelig, men også har kommet til PC (Windows). Tre etterfølgere har også kommet, der de to siste ennå ikke har kommet ut på PC. 

I The Room er målet å åpne opp fire «Puzzle Boxes»; bokser som kun kan åpnes ved å løse gåter og følge spillets instrukser. Den første boksen er en del av spillets opplæring, og du vil bli guidet gjennom startfasen. Spillet finner sted i et tredimensjonalt rom med en dyster atmosfære. Som spiller har du også et inventar der du kan samle på for eksempel nøkler du finner.

The Room står oppført med «Overwhelmingly Positive» på Steam, på lik linje med Slay the Spire.

The Room er som sagt det første spillet i en rekke med spill som alle har fått særdeles god kritikk, spesielt på iOS og Android. Anbefalingen her er ikke så mye for spill én, men for serien generelt. Om du er glad i gåter og å løse «puzzles» er denne spillserien midt i blinken for deg.

Bitesize: De to første spillene tar i snitt mellom to og tre timer å fullføre, mens de to seneste i serien kan avsluttes etter fire til seks timer.

Superhot

  Foto: SUPERHOT Team

Utvikler/Utgiver: SUPERHOT Team

Spillplattform: PC (Windows, OS X, Linux), PS4, Xbox One

Utgivelsesdato: 25. februar 2016

Spillmoduser: Enspiller

Superhot er et førstepersons skytespill der tiden står stille når du står stille. Tiden går kun fremover når du beveger deg. Utgiverne har valgt å limitere fargene i spillet til kun svart, hvitt og rødt slik at spilleren kan lettere fokusere på det som er viktig i spillet.

Målet er å ta deg gjennom spillets nivåer uten å bli drept, med å ta i bruk konseptet at tiden kun går fremover når du beveger deg til din fordel. Du kan plukke opp våpen fra de du nettopp har drept og bruke dem i neste situasjon, enten det er en pistol med ammunisjon, eller et balltre du kan slå eller kaste mot fienden.

Superhot inkluderer, i tillegg til en modus hvor du tar deg gjennom de forskjellige nivåene, en «evighetsmodus» hvor det kommer en uendelig bølge med flere og flere fiender, som kun slutter når du dør.

Bitesize: Spillets historiemodus tar i snitt mellom to og tre timer å fullføre.

Portal

  Foto: Valve

Utvikler/Utgiver: Valve Corporation

Spillplattform: PC (Windows, OS X, Linux), Playstation 3, Xbox 360, Android

Utgivelsesdato: 7. oktober 2007

Spillmoduser: Enspiller

Portal er kanskje det eldste spillet på listen, men det betyr ikke at det er det verste. Kanskje heller tvert imot. Dette klassiske puzzle-plattformspillet ble utgitt av Valve Corporation helt tilbake i 2007, og ble møtt med strålende kritikker, spesielt for sitt unike «gameplay».

I Portal tar du kontroll over Chell fra et førstepersonsperspektiv. Som Chell blir du utfordret til å navigere gjennom en rekke rom kun ved hjelp av det du holder i hånden, et våpen som plasserer to portaler; en blå og en oransje, når du fyrer av. Portalen vil da formes på veggen, gulvet, taket eller et objekt du har skutt på. Et hvert objekt som går eller faller inn i én portal, vil komme ut fra den andre portalen, og vice versa. Du kan også se inn i portalen du har laget og se tilværelsene fra utgangen av den andre. Det er også visse hindringer som kan vise seg å være livstruende for Chell, som for eksempel «energiballer», eller tak med pigger som faller ned på deg. Da gjelder det å lage to portaler og å komme seg vekk før du blir spiddet.

Portal har, i likhet med Slay the Spire og The Room, også «Overwhelmingly Positive" tilbakemelding på Steam.

Portal har også en etterfølger (Portal 2) som ble laget av samme utgiver fire år senere, og som definitivt bør prøves om Portal falt i smak. Etterfølgeren inkluderer også en flerspiller-funksjon der du kan samarbeide med en venn.

Bitesize: Det tar i snitt mellom tre og fire timer å fullføre historiemodusen.

Inside

  Foto: Playdead

Utvikler/Utgiver: Playdead

Spillplattform: PC (Windows), PS4, Xbox One, Nintendo Switch, iOS

Utgivelsesdato: 29. juni 2016

Spillmoduser: Enspiller

Inside er et puzzle-plattform- og eventyrspill i 2D.  Som spiller har du kontroll over en navnløs ung gutt, som kan gå, løpe, svømme, klatre og bruke objekter for å komme seg forbi hindringer og for å ta seg videre i spillet. Spillet er både mørkt og for det meste stille. Farger er lite brukt, bortsett fra situasjoner der spillet ønsker å markere noe spesielt, mens det også finnes sekvenser med musikalsk hint.

Spillet inneholder grafisk innhold, og spesielt når du som spiller dør. Enten det er en vakthund som setter tennene i deg, en patruljerende vakt som får øye på deg, eller du går tom for pust under vann, kan det oppfattes som sterke bilder. Dermed er dette et spill de yngre burde styre unna. Inside er en unik opplevelse som kun kan oppnås ved å spille det selv, og spillet har fått ekstremt god tilbakemelding og lover en forbløffende slutt.

Inside er det fjerde spillet på denne listen som står oppført med «Overwhelmingly Positive" tilbakemelding på steam.

Verdt å nevne er Insides forløper, Limbo, som har en liknende stil. Om dette er noe for deg, kan Limbo være noe å gå igjennom først.

Bitesize: Inside fullføres normalt sett mellom tre-fire timer etter spillstart.

Threes!

  Foto: Sirvo

Utvikler/Utgiver: Sirvo

Spillplattform: iOS, Android, Windows Phone, PC (via nettleser), Xbox One

Utgivelsesdato: 6. februar 2014

Spillmoduser: Enspiller

Threes! er et spill I puzzle-sjangeren og er et herlig tidsfordriv om du ønsker å slå ihjel litt tid. Foran deg har du et 4x4-brett, der det er om å gjøre å bevege de nummererte brikkene sammen slik at de, addert opp, blir et tall i 3-gangen. Tallene 2 og 1 er de eneste ulike tallene som kan adderes i spillet, slik at du får 3. Deretter er det kun like tall som kan adderes.

Du kan sveipe brikkene opp, ned, mot venstre eller mot høyre. Spillet går ut på å få det høyest mulige tallet i 3-gangen. Om brettet blir fylt opp og det ikke lenger er noen tall som kan adderes til et tall i 3-gangen, er spillet tapt.

2048 er ett av flere spill som har hentet sin idé fra Threes!, og går ut på det samme, men med 2-gangen istedenfor 3-gangen.

Bitesize: En runde med Threes! kan ta opptil flere minutter å spille, men spillengden varierer med hvor bra du gjør det.

The Stanley Parable

  Foto: Galactic Cafe

Utvikler/Utgiver: Galactic Cafe

Spillplattform: PC (Windows, OS X, Linux)

Utgivelsesdato: 17. oktober 2013

Spillmoduser: Enspiller

Du spiller som Stanley, og du spiller ikke som Stanley. Du vil følge en historie, og du vil ikke følge en historie. Du vil ha et valg, og du vil ikke ha noe valg. Spillet vil ta slutt, og spillet vil aldri ta slutt. Slik beskrives The Stanley Parable på spillets egen hjemmeside

The Stanley Parable er en interaktiv historie satt i førstepersonsperspektiv. I spillet kan du bevege deg rundt og samhandle med ulike ting i miljøet, som for eksempel trykke på knapper eller åpne dører, men det er ingen andre kontroller.

Spillet har en forteller som forklarer at du (Stanley) jobber i en typisk kontorbygning og har i lengre tid måtte overvåke data som kommer inn på en datamaskin. Stanley har gjort akkurat dette, men én dag går skjermen i svart. Da er Stanley usikker på hva han skal gjøre videre, og begynner å utforske. Spillet har en rekke forskjellige avslutninger som kan oppnås ved å spille gjennom flere ganger.

Bitesize: The Stanley Parable tar i snitt mellom en og to timer å fullføre.

Stardew Valley

  Foto: Chucklefish

Utvikler/Utgiver: Concerned Ape/Chucklefish

Spillplattform: PC (Windows, OS X, Linux), PS4/Vita, Xbox One, Nintendo Switch

Utgivelsesdato: 26. februar 2016

Spillmoduser: Enspiller, Flerspiller/Samarbeid (Online)

Stardew Valley er et simulasjon- og rollespill inspirert av Harvest Moon-spillserien. I starten av spillet blir du bedt om å lage din egen karakter. Når det er gjort vil du få overlevert en liten tomt med et hus som en gang ble eid av din bestefar. Her får du muligheten til å drive ditt eget gårdsbruk. Det er også mulig å spille online med opptil 4 spillere.

Når du starter er gården din vanligvis fylt med store steiner, trestubber og ugress som må ryddes opp i før gården kan gjenoppbygges. Målet med spillet er å videreutvikle gården, da gjerne med virtuelle penger som er inntjent ved godt gårdsbruk. Som spiller kan du også dra ut og fiske, undersøke huler som ofte kan ha fiender som må nedkjempes, ta imot oppdrag for å tjene ekstra penger eller bygge opp et forhold til de andre karakterene. Disse forholdene kan potensielt ende i et giftemål, og du vil da få hjelp til å ta vare på gården.

Stardew Valley er det femte spillet på denne listen med «Overwhelmingly Positive» tilbakemelding på Steam.

Bitesize: Dette spillet er ikke et spill som nødvendigvis fullføres på kort tid, men et spill du enkelt kan kose deg med i korte perioder om gangen.

Brothers: A Tale of Two Sons

  Foto: 505 Games

Utvikler/Utgiver: Starbreeze Studios/505 Games

Spillplattform: PC (Windows), PS4/PS3, Xbox One/Xbox 360, iOS, Android, Windows Phone

Utgivelsesdato: 7. august 2013

Spillmoduser: Enspiller

Brothers: A Tale of Two Sons er et eventyrspill som omhandler to brødre, eldste bror Naia og lillebror Naiee. Spillet presenteres i et tredjepersonsperspektiv med utsikt over begge brødrene. Som spiller har du kontroll over begge brødrene samtidig, og beveger dem individuelt.

Brødrene får i oppdrag å redde deres døende far, men for å gjøre det må de dra og hente vannet fra toppen av «the Tree of Life». Naia og Naiee begir seg dermed ut på et eventyr, og sammen må de komme seg gjennom sletter og fjell, samt overkomme tøffe og farlige utfordringer. Som spiller må du ta i bruk begge brødrene samtidig og samarbeide ved å utnytte begges styrker. Naia er blant annet sterkere og kan løfte Naiee opp til en høyere posisjon, mens Naiee er liten og kan for eksempel snike seg inn i trange passasjer.

Historien i Brothers: A Tale of Two Sons kan by på emosjonelle overraskelser, og er et spill som har fått særdeles god kritikk siden utgivelsen i 2013.

Bitesize: Det tar i snitt tre timer å fullføre Brothers: A Tale of Two Sons.

80 Days

  Foto: Inkle

Utvikler/Utgiver: Inkle

Spillplattform: PC (Windows, OS X), iOS, Android

Utgivelsesdato: 31. juli 2014

Spillmoduser: Enspiller

80 Days er et interaktivt fiksjonsspill basert på Jules Vernes roman, Jorden rundt på 80 dager, utgitt i 1873. Spillet går ut på at den britiske «gentleman» Phileas Fogg har inngått et veddemål om at han kan reise jorden rundt på 80 dager. Sammen med butleren Passepartout begir han seg ut på denne reisen.

I spillet innehar du rollen som Passepartout. Du kan velge din egen rute på ferden gjennom verden, med å reise fra by til by. Hver eneste by inneholder unikt narrativt innhold. Som Foggs butler, må du styre finansene, og da gjerne ved å ta i bruk markedene i de forskjellige byene. Samtidig må du kjøpe utstyr til de reisene du begir deg ut på, men det er viktig å ikke ha for mye bagasje. Enten du reiser med fly, dampbåt, hest, kamel eller varmluftsballong, handler alt om å komme deg rundt jordkloden innen tidsfristen.

Utgiverne anslår at én vellykket tur rundt jorden kun gir spilleren knappe 3% av tekstinnholdet som finnes i spillet

Bitesize: 80 Days tar i snitt rundt tre timer å fullføre. 

Battlelands Royale

  Foto: Futureplay

Utvikler/Utgiver: Futureplay

Spillplattform: iOS, Android

Utgivelsesdato: 27. juni 2018

Spillmoduser: Flerspiller (Online)

Battlelands Royale er et skytespill og faller inn i samme kategori som de populære spillene Fortnite, PUBG (Playerunknown's Battlegrounds) og H1Z1, nemlig battle royale-spill. Spillet kom ut for kun to uker siden, og har allerede blitt lastet ned over en million ganger på mobil.

I Battlelands Royale tar det mellom halvminuttet og minuttet fra du trykker på mobilapplikasjonen til du befinner deg i en kamp. Du starter med å velge hvor på den firkantede banen du vil lande, og vips, så fallskjermhopper du ned.

I spillet handler det om å få tak i et våpen så fort som mulig for å kunne bruke det mot de andre spillerne. Det er også mulig å plukke opp ammunisjon til våpenet og skjold for å tåle litt mer. Om du blir beskutt og mister liv, kan du også regenerere  ved å plukke opp de røde helsepakkene. Reglene er enkle; sistemann som overlever, vinner.

Bitesize: Tar som regel mellom tre og fem minutter å fullføre en runde. Kan selvsagt også ta fem sekunder om du er uheldig.

Little Inferno

  Foto: Tomorrow Corporation

Utvikler/Utgiver: Tomorrow Corporation

Spillplattform: PC (Windows, OS X, Linux), Nintendo Switch, Wii U, iOS, Android

Utgivelsesdato: 19. november 2012

Spillmoduser: Enspiller

Little Inferno er et spill i puzzle-sjangeren utgitt av Tomorrow Corporation, som kun består av tre ansatte. Om du har en liten pyroman inni deg kan dette være spillet for deg.

I Little Inferno kontrollerer du en karakter som har en gigantisk peis til disposisjon. Spillet finner sted i det iskalde Burnington, ironisk nok, og som spiller må du kaste både leker, dukker og elektronikk inn i peisen for å holde varmen oppe. Ettersom objektene du har kastet i peisen brenner opp vil du få mer virtuelle penger du kan bruke til å kjøpe flere ting du kan brenne.

Spillets historie blir fortalt gjennom brev, men Little Inferno har ikke noe poengsystem, og ei heller en tidsgrense, som gjør at det ikke skal føles som en stressende opplevelse. Det er derimot 99 forskjellige «Combos» av ting du kan brenne sammen som vil kunne låse opp nye brennbare objekter som kan kjøpes.

Bitesize:  Little Inferno tar rundt tre timer å fullføre.

Journey

  Foto: Sony Computer Entertainment

Utvikler/Utgiver: thatgamecompany/Sony Computer Entertainment

Spillplattform: PS4/PS3

Utgivelsesdato: 13. mars 2012

Spillmoduser: Enspiller, Tilfeldig Flerspiller (Online)

Journey er et eventyrspill i tredjepersonsperspektiv, hvor du kontrollerer en kappekledd figur. Spillet starter med en introduksjonssekvens, før du får kontroll over figuren i midten av ørkenen, med et stort fjell i det fjerne. Deretter starter reisen mot fjellet.

I Journey finnes det ingen tekst, og det er heller ingen samtaler eller lyd annet enn bakgrunnsmusikken og lyden fra det som skjer inne i spillet. Den eneste form for lyd protagonisten kan lage er ved hjelp av musikalske rop. På reisen er det mulig å treffe andre (online) som er på den samme reisen, men det er ikke mulig å vite hvem det er, ei heller å kommunisere med vedkommende annet enn med musikalske rop.

Den kappekledde figuren har på seg et magisk skjerf som gjør det mulig å fly til den magiske ladningen i skjerfet går tom. I spillet er det ting du kan gjøre for å øke skjerfets magiske ladning og derfor fly lenger.

Journey ble kåret til Playstation 3s femte beste spill noensinne av det offisielle Playstation Official Magazine i Storbritannia.

Bitesize: Journey tar rundt to timer å fullføre.

For the King

  Foto: Curve Digital

Utvikler/Utgiver: IronOak Games/Curve Digital

Spillplattform: PC (Windows, OS X, Linux) (2019: PS4, Xbox One, Switch)

Utgivelsesdato: 19. april 2018

Spillmoduser: Enspiller, Flerspiller + Samarbeid (Online)

For the King er et strategisk rollespill og finner sted i den fiktive verden Fahrul. Fahrul har i lengre tid nytt godt av en gylden alder under Kong Bronner, men da kongen ble brutalt myrdet i sitt palass tok dette brått slutt. Dronning Rosomon tok ansvaret etter den avdøde kongen, men da dronningens mest betrodde helter døde i forsøket på å finne ut hvor den nye ondskapen i Fahrul kom fra, ba hun ordinære innbyggere om assistanse. Det er her du som spiller blir involvert.

For the King er turbasert, både i slagene og når du skal bevege heltene gjennom terrenget. Når du starter spillet skal du ta kontroll over tre forskjellige karakterer, og deretter velge ut fra en liste på 10 klasser, der 4 er tilgjengelig fra starten. Du kan låse opp flere klasser, utstyr og bygninger ved å spille igjennom historiemodusen flere ganger. I For the King vil banene og fiendene bli tilfeldig generert når du starter spillet, så hver gang du spiller vil det bli en ny opplevelse.

Spillet har dessuten flere moduser og eventyr, så her kan du fordype deg akkurat så mye som du vil. 

Bitesize: En runde gjennom For The Kings historiemodus kan ta alt fra 30 minutter til et par timer, alt ettersom hvor lenge du holder. Du kan også spille en «endless dungeon»-modus.  

Denne listen inkluderer foreløpig ikke spill som har en historiemodus lenger enn fem timer, som for eksempel Bastion, Transistor, Hellblade: Senua's Sacrifice, Undertale og SOMA.

Kom gjerne med forslag til spill du ønsker å se i del 2.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen