Bildene er hypnotiserende, men kan kreve litt av PC-en din for å engang vises. (Bilde: Paolo Ceric/Istock)

Disse bildene blir du svimmel av

Herlig hypnotiserende animasjoner.

Animerte bilder på nettet er ikke nytt. Opplevde du nettsidenes spede begynnelse på nittitallet har du sikkert sett tusenvis av dem. Blinkende stjerner, løpende bjørner og eksploderende fonter. De kan alle takke bildeformatet «.gif» for sine småhakkete animasjoner, som går i en hypnotiserende, evig loop.

Ny æra

Kunstformen, hvis den kan kalles det, har fått en oppblomstring de siste årene. Du skal ikke bla igjennom mange nettsider før noen har lagt ut en morsom animasjon i et kommentarfelt, eller laget en morsom «meme» med et kort klipp fra en TV-serie eller film.

Nå har imidlertid én mann tatt ansvar, og tatt animasjonene til et helt nytt nivå. For slike animasjoner, slike «gif»-er, har vi aldri sett maken til.

Mannen heter Paolo Čerić, og kommer fra Kroatia. Han er bare 22 år, og studerer for å bli elektronikkingeniør ved universitetet i Zagreb, hvor han eksperimenterer på nye måter å skape kunst fra 3D-programmer og koding.

Resultatene er mildt sagt imponerende.

Foto: Paolo Ceric

Starter prosessen i et 3D-program

Vi tok kontakt med Paolo Čerić for å få litt innsikt i hvordan han har laget bildene, hva han tenkte og ikke minst hvor lang tid det tar å lage dem.

– Det varierer fra bilde til bilde, men vanligvis har jeg en idé om hva jeg vil lage. Så bruker jeg enten et 3D-program, Cinema 4D, eller et programmeringsspråk kalt Processing for å lage selve animasjonen, forteller Čerić til Teknofil.no.

Det vanskeligste skal visst ikke være å lage selve animasjonen, men å holde filstørrelsen nede, og gjøre loopingen så glatt og fin som mulig:

– Jeg vil alltid ha alle animasjonene ned til bare 30 separate bilder. Det gjør at filstørrelsen på bildet blir passelig lavt, slik at alle kan se bildene uten problemer. Blir det større en 1 MB vil det ta for lang tid å laste ned i mange nettlesere.

Kanskje tidenes tøffeste ballongdyr?
Kanskje tidenes tøffeste ballongdyr?Foto: Paolo Ceric

Stor jobb

Når han har laget animasjonen, delt det opp i 30 bilder og justert størrelsen, tar han turen innom et par andre programmer:

– Jeg pleier å bruke både Photoshop og After Effects for å legge til detaljer i bildene. Det er ofte her jeg oppdager om jeg liker bildet eller ikke. Hvis jeg liker det tar det kanskje bare 3 timer fra start til slutt, men hvis jeg ikke liker hva jeg har laget må jeg endre på en del ting, og da tar det fort et par dager før bildet er ferdig, forteller Čerić.

Vi vet ikke helt om vi har lyst til å spise denne, eller bare dytte litt på den med fingeren.
Vi vet ikke helt om vi har lyst til å spise denne, eller bare dytte litt på den med fingeren.Foto: Paolo Ceric

– Grunnen til at jeg har valgt GIF som format er enkelt. Jeg ville transformere ideene mine til bevegelse, men likte ideen om å lage videoer og legge dem ut på Vimeo eller Youtube. Det hadde blitt klønete, og da hadde videoene heller ikke loopet. GIF-er er der umiddelbart, og looping-effekten kan være virkelig interessant hvis du gjør det riktig.

På de neste sidene har vi lagt ut en del av våre favoritter. Vi har vært nødt til å dele opp bildene på flere sider, slik at du faktisk får sett bildene slik de bør bli sett. Gif-er med så mange individuelle bilder som som dette krever nemlig en del prosessorkraft for å kjøre glatt.

Bla over til neste side for flere av bildene hans »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen