Disse appene beskytter mobilen din

Disse appene beskytter mobilen din

Moderne smarttelefoner kan være utsatt for trojanere, spionprogrammer og skadelig programvare.

For ikke lenge siden fantes det veldig få sikkerhetspakker for mobiltelefonen, men nå er dette et voksende marked som alle de store, kjente sikkerhetsselskapene ønsker å få sin del av.

Vi har ikke gjort noen grundig, sammenlignende test av sikkerhetspakker for Android, men har brukt alle programmene vi omtaler nedenfor over tid med jevne og ujevne mellomrom. Felles for alle tre programmene, er at de i tillegg til å beskytte mot ondsinnet programvare også inneholder mange nyttige tilleggsfunksjoner. Noen av appene lar deg for eksempel svarteliste telefonnummere, slik at du slipper å bli oppringt på nytt av plagsomme telefonselgere. Appene har ofte også funksjoner for å spore og fjernslette mobiltelefonen.

Når du skal velge sikkerhetspakke, bør du alltid velge et produkt fra ett av de anerkjente sikkerhetsselskapene. En stor del av sikkerhetspakkene som ligger tilgjengelig for gratis nedlasting for PC-er på nettet er nemlig falske programmer – såkalte trojanere – som inneholder skadelig programkode. Det er god grunn til å tro at falske antivirusprogrammer også vil finne veien inn på Android Market. Gå derfor til nettsidene til de enkelte sikkerhetsselskapene, og finn nedlastingslink der.

Et søk på
Et søk på "Antivirus" på Android Market gir mer enn tusen resultater. Du bør forsikre deg om at programmet du laster ned er fra en seriøs produsent. Følg gjerne nedlastingslinker fra produsentenes egne nettsider, hvis du er usikker.

De fleste sikkerhetsprogrammene finnes også på Android Market, men med for eksempel Norton Mobile Security fra Symantec ligger det et kort med nedlastingslink og produktnøkkel i pakken hvis du kjøper programmet i butikken. Da er du også sikker på at du får en versjon av programmet som virkelig er fra sikkerhetsselskapet, og ikke ett som har et nesten likt navn (dette har vært et problem i Android Market). Men for å installere programmer som ikke ligger på Android Market, må du aktivere mulighet for installasjon fra ukjente kilder. Husk å deaktivere dette når du er ferdig.

Symantec Norton Security and Antivirus

Norton Mobile Security.
Norton Mobile Security.

Symantec er størst på sikkerhetsprodukter for PC-er, og en av veteranene i bransjen. I tillegg til å beskytte mot kjent, skadelig programvare, har programmet funksjoner for å beskytte mobiltelefonen mot at data kommer på avveie hvis du skulle miste den. Du kan lokalisere telefonen ved å sende en SMS til den, og få en SMS tilbake med link til Google-kart hvor posisjonen er oppgitt. Det er riktignok ikke like elegant som den automatiske sporingsfunksjonen som er innebygget i Apple iPhone, men det fungerer. I tillegg kan du låse eller fjernslette mobilen, og du kan velge inntil fem venner som også skal ha mulighet til å lokalisere eller fjernslette mobilen. Hvis noen prøver å bytte SIM-kort i mobilen, vil den låses.

Alle apper som lastes ned blir automatisk skannet for ondsinnet programvare, og programmet vil hindre deg i å gå inn på usikre nettsteder. Norton har også en funksjon for å blokkere samtaler og SMS-er fra ulike telefonnumre. Praktisk for å hindre telefonselgere i å ringe deg!

Programmet er gratis å laste ned og bruke, men hvis du vil ha beskyttelse mot skadelige nettsteder og blokkering av uønskede telefonnummere, må du oppgradere til fullversjonen. Prisen er 172 kroner i året.

Nedlastingslink

Kaspersky Mobile Security 9

Kaspersky Mobile Security.
Kaspersky Mobile Security.

Til tross for at dette er en av de mest omfattende sikkerhetsløsningene for mobiltelefoner, er programmet enkelt å bruke. I likhet med de to andre programmene kan også Kaspersky blokkere samtaler og SMS-er fra uønskede telefonnummere. Programmet har også en funksjon som lar deg skjule all kommunikasjon du har hatt med en bestemt person i kontaktlisten. Når funksjonen er aktivert, vil ikke kommunikasjon med de personene du har angitt vises i samtaleloggen eller i oversikten over SMS-er.

Programmet skanner automatisk alle apper som lastes ned, og kontrollerer dem for ondsinnet programvare før de installeres. Du kan spore telefonen ved å sende en SMS til den, og du har mulighet til å fjernslette eller blokkere mobilen hvis den skulle komme på avveie. Hvis noen bytter SIM-kort, vil all bruk av telefonen blokkeres, og du vil få en e-post med det nye telefonnummeret. Dermed kan du finne ut hvem som har stjålet mobilen din, og eventuelt vurdere om du skal sende en fjernslettings-SMS til den.

Det eneste vi savner i Kasperskys app er mulighet for blokkering av skadelige nettsider. Programmet kostet 70 kroner, og det finnes også en Lite-versjon som er gratis.

Nedlastingslink

Trend Micro Mobile Security

Trend Micro Mobile Security.
Trend Micro Mobile Security.

Trend Micros sikkerhetsløsning kan lastes ned gratis fra Android Market. Gratisversjonen gir grunnleggende beskyttelse mot ondsinnet programvare, men hvis du vil ha alle funksjonene må du betale 158 kroner for en ett års lisens på Premium-versjonen. Du får imidlertid mulighet til å prøve ut alle funksjonene i en 30-dagers periode før du må betale.

Sikkerhetsløsningen er ganske omfattende, og i tillegg til at programmet detekterer sjekker alle apper som installeres, vil den også skanne minnekort. Appen hindrer deg også i å gå inn på farlige nettsider.

I likhet med de to andre programmene kan Trend Micro blokkere telefonsamtaler og SMS-er fra bestemte telefonnnummere. I tillegg er det en foreldrekontroll, hvor du kan velge å blokkere nettsider som ikke egner seg for barn eller tenåringer.

Til slutt har du mulighet til å lokalisere eller fjernslette mobiltelefonen hvis den skulle komme på avveie. Telefonen kan automatisk låses hvis SIM-kortet byttes ut.

Nedlastingslink

Har du tips om gode sikkerhetsløsninger for mobiltelefonen? Eller mener du det er unødvendig å installere antivirusprogram på mobilen? Bruk kommentarfeltet nedenfor!

Vil du lese mer om mobil sikkerhet?
Gå til temasiden

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen