Får du en liten tåre i øyekroken når du ser disse? (Bilde: Montasje, Teknofil.no)

Disse 9 dingsene vil vi aldri glemme

Vi tar et tilbakeblikk på gamle klassikere.

Teknologigiganten Sony har nå endelig gitt slipp på MiniDiscen, og setter med det en endelig slutt på den 20 år lange levetiden for formatet. Det fikk oss til å tenke: Hvilke andre teknologier har vi kost oss med igjennom tidene? Hvilke dingser, trender og teknologier har gjort størst inntrykk på oss, og får oss til å savne den gamle, litt mer analoge fortiden?

Vi tok en kikk tilbake i tiden, og lagde en liste over de mest minneverdige dingsene og teknologiene som har gjort størst inntrykk på oss.

9: Hustelefonen

Foto: Photo Dictionary
Foto: Doro

Vi begynner listen med den gamle traveren, som fortsatt eksisterer i et par hjem der ute.

Det var en stund siden vi så noen revolusjonerende fremgang på hustelefon-fronten. Joda, telefonene har blitt trådløse og noen har blitt utstyrt med video, men la oss være ærlige: Dette er et døende segment. Det frister ikke lenger å være låst til ett sted i huset når du skal snakke med noen.

Nå om dagen ringer du vennen din fordi du vil snakke med han eller henne. Det spiller ingen rolle om hun er hjemme eller på byen, du ringer telefonen hennes. I overgangsfasen til mobiltelefoner ringte du kanskje først til hustelefonen og så til mobiltelefonen, men i dag er det vel strengt tatt bare nødvendig å ringe til én telefon? Hvorfor gjøre det komplisert?

Ingen i den yngre generasjonen som vokser opp i dag gidder å skaffe seg en hustelefon, og selv flere etablerte familier i det ganske land har begynt å nappe ut kabelen fra veggen. Ikke lev i fortiden. Ta steget nå, og glem hustelefonen.

Les også: Er dette framtidens telefon?

8: Kalkulatorklokken

Foto: Think Geek
Foto: Casio

Det må ha eksistert mange matterinteresserte for et par tiår tilbake. Hva ellers kan være grunnen til at vi gikk rundt med kalkulatorklokker på armen, med en bitteliten skjerm og ørten knapper for å taste inn mattstykker?

Skjermene var små og du kunne ofte ikke se mer enn 8 – 9 siffer om gangen. Dermed var det neppe funksjonaliteten som var så tiltrekkende for de kalkulatorklokkebærende menneskene, men kanskje det estetiske? Det er tross alt lite som kan si like raskt og effektivt at du både er punktlig (klokken) og klar for enhver matematisk utfordring (kalkulatoren).

Trenden forsvant utover nittitallet, men har som alt av småkitchy saker begynt å få en renessanse i dagens hipster-undergrunn. Nettsteder som ThinkGeek har begynt å selge de gamle klassikerne med lovord om det tradisjonelle utseendet. Og ikke nok med det, den er vannavstøtende!

Selv med nettsider som ThinkGeek som selger kalkulatorklokkene kan vi trygt si at trenden er over, og godt er vel det.

Les også: En slik klokke har du ikke sett før

7: Lysbilder

Foto: Istock

Husker du den lille fjernkontrollen du styrte lysbildefremviseren med? Og den koselige lyden når veggen foran deg ble mørk mens du ventet på at neste bilde skulle lades inn i maskinen?

Foto: Wiki Commons

I dag finnes det ørten ulike måter å vise frem bildene dine på en fremviser eller på en skjerm, og du trenger ikke engang å tenke over hvordan du skal gjøre det, men før i tiden var det ikke like lett. Bilder måtte leveres inn til fotobutikker som måtte lage egne lysbilder for deg, som du så kunne ta med deg hjem og sette inn i maskinen din. Det hele kulminerte i en familiestund på kvelden, hvor alle samlet seg rundt de blasse bildene.

Kanskje det var koselig, men akk så tungvint. Hele fenomenet døde ut i samme takt med et fallende marked for analoge kameraer, og i 2004 sluttet Kodak produksjonen. Nå vil de forbli en bortglemt skatt for de aller fleste, og faller inn på en syvendeplass på listen vår.

6: Netbookene

Foto: Acer

Det absolutt nyeste produktet på listen, men kanskje også det morsomste. Det er tross alt ikke ofte vi ser et produktsegment blir hauset så mye, før vi kanskje innså at det bare var en hype og ordet «minibærbare» ble til slutt forsvant fra nettbutikker for godt.

Foto: Asus

Det hele skjedde på bare fire år.

Netbookene, eller minibærbare, skulle være de perfekte maskinene for folk på farten, for studentene eller for sofa-surferne, men i stedet for å klare å levere nok til én av kategorierene, endte de opp med å falle mellom hver eneste stol i huset. Joda, de var små, men det gjorde dem også klønete å arbeide med. De hadde skjermer, men de var for dårlige og for små for å bruke til noe nyttige.

Det meste med dem var rett og slett for dårlig, og rollen de opprinnelig skulle ha har i dag blitt tatt over av enten nettbrett eller Ultrabærbare.

5: Analoge kameraer

Foto: Kodak

En gang i tiden kunne kameraet ditt bare ta mellom 12 og 36 bilder før du måtte ta en lang pause. For å ikke ødelegge samtlige bilder du hadde tatt måtte filmrullen på innsiden av kamerahuset spole seg tilbake, før du kunne pirke det ut og erstatte det med et annet.

Foto: Kodak

Og så da? Puttet du filmrullen inn i PC-en og ventet på at bildene dukket opp? Neida! Du gikk til en egen butikk og ga dine private bilder til komplett fremmede, og ventet i opptil flere timer på at bildene skulle bli klare. Så fikk du dem levert i en bunke, uten at du egentlig visste om de hadde blitt bra eller ei. Kostet penger gjorde det også.

I dag knipser vi bilder med omtrent hver eneste dings vi eier. Mobiltelefoner, nettbrett, bærbare PC-er er alle utstyrt med kameraer, og de dedikerte kameraene er for lengst gått over i den digitale verden og lagrer bildene du tar på små minnekort du kan putte rett i datamaskinen. Det spiller ingen rolle om du tar for mange bilder eller om eksponeringen var litt feil. Enten kan du redigere det bort i ettertid, eller rett og slett bare ta et nytt bilde. Analog-puristene snur seg kanskje i graven når de ser at millioner av mennesker legger ut bilder av lunsjen sin hver eneste dag på Instagram, men spør du oss er det en pris det er verdt å betale.

Les også: Polaroid-kameraet er gjenfødt

Bli med over på neste side for våre fire mest nostalgivennlige favoritter.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen