Disse 10 fototriksene bør du kunne
(Bilde: Jay P. Morgan, The Slated Lens, YouTube)

Disse 10 fototriksene bør du kunne

Portrettfotografi er vanskelig, vi har samlet 10 gode instruksjonsvideoer.

Hvem som helst kan peke et kamera på en solnedgang og ta et pent bilde. Bare pass på å sett rett hvitbalanse, ha sånn nogenlunde vannrett horisont og fokuser ut i evigheten, så går det som regel bra. Vi mener ikke at det er noe galt med å ta bilde av solnedganger, for all del. Det er en grunn til at folk finner frem mobiltelefonene og nettbrettene sine når solen gjør en «grand finale» og markerer at dagen er over: Det er vakkert. Undertegnede tar ofte bilder av solnedgangen, men da blir det mer «et bilde til meg selv», et minne fra et fint øyeblikk. Ikke noe jeg forventer at andre skal bli fra seg av begeistring over.

Men det å ta et virkelig godt bilde av en person, det er en utfordring det! Da handler det ikke lengre bare om hvitbalanse, komposisjon og korekt eksponering, men om å faktisk få personen til å se bra ut. Du må kombinere tekniske ferdigheter med sosiale ferdigheter, og få personen forran kameraet til å føle seg bra. For noen kommer dette naturlig, for andre er dette noe man må øve på.

Vi har trålet YouTube etter de beste videoene som tar for seg portrettfotografering. På denne siden skal vi ta for oss den tekniske biten litt, med vekt på optikk og lys. Hvis du føler at du har dette under kontroll, kan du hoppe til neste side. Der tar vi for oss samhandlingen mellom fotograf og modell. 

Optikken

I denne korte videoen fra Howcast, gir Joe Sinnott fra School of Visual Arts i New York en veldig presis forklaring på hva slags optikk som egner seg til portrettfoto og hvorfor.

Og hvis du vil ha noen konkrete forlsag til objektiver kan du sjekke denne videoen fra SLR Lounge, der de diskuterer sine favorittobjektiver, og hvorfor de liker dem.

 

Lyssetting

Lyssettingen har veldig mye å si. Det hjelper lite med optikk til 20 000 kroner, hvis du flater ut alt som heter ansiktsformer med kameraets internblits. Det betyr ikke at det må være vanskelig å lage, eller finne godt lys. Vi har funnet gode videoer som demonstrerer enkelt lys fra vindu, noen vanlige oppsett for portretter i studio, og noen mer avanserte oppsett.

Vinduslys

Videokvaliteten til side, her demonstrerer fotograf Bert Stephani veldig godt at man ikke trenger dyre studioblitser, paraplyer og hvite bakgrunner, bare man har et vindu i huset.

 

Standard portrettoppsett

Det finnes noen standardoppsett som det er greit å kjenne til. For eksempel hvis noen i lyssetting-sammenheng sier «gi meg en Rembrandt», mener de som regel ikke at du skal hente Nattevakten, men at du skal gjennskape lyset som Rembrandt ofte brukte i sine malerier. Jay P. Morgan fra The Slated Lens gir en innføring.

Utfordringen: Kopier en mester

Selv om det er mye godt i videoene vi har sett til nå, er det ingen absolutte sannheter innen fotografering. «You got to know the rules to break them», som det heter på engelsk, og når du kan reglene og standardene, kan du begynne å tøye dem og bryte dem for å tilpasse dem til ulike situasjoner og uttrykk. En finfin måte å lære litt mer på kan være å lære av en mester. Kopier, lær, ta med det du liker og gjør det til ditt eget.

 

Fikk du taket på det? Da går vi til neste side og jobber med modellene»

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen