Protesene er ekte robot-armer, med fingre som kan brukes.
Protesene er ekte robot-armer, med fingre som kan brukes.

Disney vil bidra til å lage proteser som barn faktisk vil bruke

Iron Man-protesen vekker nok oppsikt i skolegården.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det finnes mange barn som er avhengige av håndproteser, enten fordi de ble født uten fullt utviklet arm, eller fordi de har vært i en ulykke.

Nå vil mediegiganten Disney bidra til å gi disse barna en enklere hverdag. De har donert nesten 1 million kroner til Open Bionics, et selskap som lager proteser for barn.

Det ser jo unektelig litt stilig ut.
Det ser jo unektelig litt stilig ut. Foto: Open Bionics

Disney lar dem i tillegg utnytte seg av deres merkevarer vederlagsfritt.

Resultatet er proteser som antakeligvis vekker litt annerledes oppmerksomhet i skolegården enn en normal, industriell protese.

Star Wars, Frost og Iron Man

Protesene kommer i tre forskjellige varianter; en Star Wars-protese, en Iron Man-protese, og en protese inspirert av animasjonsfilmen Frost. Alle er motoriserte og skilter med forskjellige lyseffekter.

Utvalget de har kommet opp med så langt.
Utvalget de har kommet opp med så langt. Foto: Open Bionics

LED-lysene er ikke bare pynt – Iron Man-protesen kan for eksempel illustrere muskelsignalene barnet sender til protesen, noe som kan hjelpe barnet å bruke den.

Iron Man-protesen kan også «simulere» det å skyte raketter, sånn i tilfelle barnet er sint på noen og vil sende et tydelig signal til dem. Dessverre er det ingen rakettmotor i protesen, men vi kan jo ikke få alt.

Folk oppfatter dem annerledes

Det er ikke bare barna selv som synes en Frost-arm er mer spennende enn en vanlig protese.

– Kraften til disse protesene er at måten folk ser på dem er fullstendig annerledes. Nå blir plutselig ikke barna spurt om hvordan de mistet hånden sin, men hvor de fikk den kule robothånden, hvordan den føles og hvordan den virker, sier Joel Gibbard fra Open Bionics.

Han fortsetter:

– Det flipper måten folk oppfatter barna på 180 grader. Det som kunne ha blitt sett på som deres største svakhet blir nå sett som deres største styrke.

Selskapet håper å kunne legge de nye protesene ut for salg innen utgangen av 2016. Prisen anslås å bli på rundt 3000 britiske pund, altså rundt 37 000 norske kroner.

Tidligere i år skrev vi om en 7-åring som fikk sin egen Iron Man-inspirerte protese overlevert av Iron Man-skuespiller Robert Downey Jr. selv »

(Kilde: The Independent via The Verge)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen