Discovery under nøye oppsyn

En klump med skum ble revet løs fra en av drivstofftankene under den skjebnesvangre oppskytingen av romskipet Columbia. Skummet ødela fronten på den venstre vingen, og luft trengte inn. Da romskipet kom inn i atmosfæren ble luften varmet opp av friksjon og smeltet deler av vingen. Siden den tragiske hendelsen i februar 2003 har ingen andre romferger blitt skutt opp. Dette har ført til store problemer, blant annet for romteleskopet Hubble som sårt trenger en reparasjon.

Hundrevis av høyoppløselige bilder tatt før og etter oppskyting skal brukes til å se etter ytre skader. Kortdistansekamera med 200mm linse vil ta 100 bilder i sekundet, mens 42 16mm videokamera ruller kontinuerlig rundt oppskytingsplattformen. Middelavstandskamera med linser fra 800mm til 3750mm er plassert på seks steder og vil også ta 100 bilder i sekundet.

Langdistansekamera plassert 20 kilometer sør og 60 kilometer nord for Cape Canaveral, har kjempelinser på 10.000mm og skal ta bilder frem til T+165 sekunder (165 sekunder etter oppskyting). Discovery er da allerede høyt opp i atmosfæren.

Hvis bildene viser tegn til skader på romskipet vil de syv astronautene vente ombord den Internasjonale Romstasjonen (ISS) til et nytt romskip kommer og henter dem ned. Discovery vil så slippes og dumpes i sjøen. Det vil i tilfellet bli den første redningsaksjonen for romprogrammet til NASA.

Takk til VitNytt for denne artikkelen.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen