Test

Direktøren for det hele

Lars von Triers to siste filmer, "Dogville" og "Manderlay", har hatt tunge og alvorlige tema. Den danske superregissørens nyeste film er derimot en komedie. Ja, så lyst har han hatt til å lage denne filmen, at "Washington", den siste filmen i Amerika-triologien, pent må vente. I "Direktøren for det hele" er den svarte humoren fra "Riket" tilbake. Von Trier har også gjenopptatt dogme-stilen; "Direktøren for det hele" har et dokumentarisk preg, der regissøren lar skuespillerne og replikkene tale for seg.

Forviklingene er mange i
Forviklingene er mange i "Direktøren for det hele", og hva er vel en Lars von Trier-film uten grafisk sex?

En oppdiktet direktør

Ravn vil selge sitt IT-firma. Problemet er bare at han ved oppstarten har diktet opp en ikke-eksisterende direktør, som han bruker når vanskelige beslutninger skal tas. Han leier inn en skuespiller til å spille direktøren, og dermed er forviklingene i gang. "Direktøren" Svend blir etterhvert trukket inn i et spill der moralen settes på prøve.

Den egentlige direktøren Ravn er elsket av sine ansatte, mens "direktøren" Svend blir uglesett. "De seks gamle", de som har vært i firmaet lengst, er en brokete forsamling; blant har vi har den voldelige Gorm og den hysteriske Mette.

Underholdende

Filmen er underholdende og morsom; dog kan den svarte humoren bli vel svart i perioder, og det er ikke like morsomt hele veien. Den islandske forretningsmannen Finnur er hylende morsom når han ergrer seg over Danmarks koloniale erobringstokt på Island. Finnur har svært lite til overs for dansker og den danske livsstilen. De andre karakteren er også morsomme; hver på sin måte.

Poengene er mange, og selv om regissøren i begynnelsen av filmen selv proklamerer at dette er en film som bare har til hensikt å underholde, finnes det likevel et snev av moral. Jo, man blir først og fremst underholdt, men samtidig sniker det seg inn en aldri så liten mening, og dessuten blir det noe filosofisk idet karakterene i filmen undrer på om hva som er virkelig og hva som ikke er det. På slutten blir det også meget spennende; Svend må nemlig ta et svært vanskelig valg. De overraskende vendingene i filmen er et stort pluss, og er med på å løfte den fra en ordinær komedie til en god komedie.

"Direktøren for det hele" blir en god komedie, med pluss i margen for moral.

Dogmestilen passer bra til denne type film; det dokumentariske preget gjør det hele mer virkelig. Karakterene er troverdige, og filmen er velregissert, som alltid hos von Trier. Skuespillerne gjør også en god jobb; spesielt Jens Albinus ("Idiotene"), som gjør en fremragende figur i rollen som Svend. Iben Hjejle er ikke overraskende å finne på rollelisten, og hun leverere som alltid varene.

Konklusjon

"Direktøren for det hele" er en morsom og god film. Det er en god historie som blir fortalt på en god måte, skuespillerne imponerer, og det blir aldri kjedelig. Lars von Trier har laget en intelligent komedie, som også får plusspoeng for at den har en moral. Dog er ikke alt like morsomt. Allikevel; "Direktøren for det hele" er så langt årets beste komedie.

Se trailer til filmen her.

Direktøren for det hele   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen