Dingsene truer energiforbruket

På en del hjemmeelektronikk, som vaskemaskiner og frysere, har utviklingen ført til et stadig lavere energiforbruk. Slik er det likevel ikke med resten av husets elektronikk.

Dagens flate TVer bruker for eksempel tre ganger mer energi enn det de store og klumpete TVene våre gjorde for noen år tilbake.

Mindre effektivt
Britiske forskere har sammenlignet eldre produkter med dagens dingser, og skriver i rapporten "The Ampere Strikes Back" at uviklingen går feil vei.Mye av den nye teknologien har mindre effektivt energiforbruk enn eldre modeller.

Ifølge BBC bruker bare britene mer enn 12 milliarder Pund i året på elektronikk. Innen 2020 tror man at så mye som 45 prosent av det totale energiforbruket vil gå med til dingsene våre.

Radio og TV
Blant verstingene er flat-TV-ene og digitale radioer. En gammel billedrørs-TV brukte i gjennomsnitt rundt 100 watt i timen, mens dagens store flatskjermer bruker nesten tre ganger så mye.

Radioen brukte ifølge rapporten rundt 2 watt i timen før, mens dagens digitalradioer bruker 8 watt. Hører man på radio via digital-TV, brukes det som regel mer enn 100 watt.

Bedre med mobil

Et område det er skjedd forbedringer er på mobiltelefonene. Mobilladere som sto i strømkontakten utgjorde for noen år tilbake et strømforbruk på tre til fem watt i timen. Testing av de nyeste mobilladerne viser at forbruket har falt til under 1 watt.

Forsker Paula Owen understreker likevel at med det store antaller mobiler som blir benyttet, er det fortsatt viktig at folk tar ut laderen av kontakten når de ikke bruker den.

- Bare i Storbritannia er det rundt 63 millioner mobiltelefoner, så det vil fortsatt utgjøre en stor energisløsing. Den enkle beskjeden til folk er at de må slå ting av og plugge det ut når de ikke bruker det, sier Owen til BBC.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen