Dine videovaner skal utleveres

Google ble i fjor saksøkt av Viacom da rettighetsbeskyttede videoer lå ute på Youtube. Viacom ville ha en milliard dollar fra Google for tapt inntekt og fordi de mener Google selv har tjent godt på videoene som tilhørte Viacom. Det var ikke Google enig i, og nå må de gi fra seg all informasjon om sine brukere.

Vil ha mye informasjon
Det var via en dommeravgjørelse at Google fikk den noe uvanlige beskjeden. For at Viacom skal kunne bevise at Google har tjent på deres videoer skal de nå få tilgang på all brukerdata som ligger på Youtube. Det inkluderer IP-adresser, kallenavn på brukere og informasjon om når brukere så på videoer på Youtube, hvilke videoer og hvor lenge.

- Viacom er avhengige av disse dataene for å se hvor attraktive de rettighetsbeskyttede videoene har vært sammenlignet mot videoer som ikke har vært rettighetsbeskyttet, står det i rettsavgjørelsen som godkjente forespørselen.

Google selv mente kravet var uhørt, og at det ville gi tilgang til personlig data om deres brukere. Det var derimot retten ikke enig i da Google selv tidligere har uttalt offentlig at IP-adresser ikke er å anse som personlige.


Google har oversikt over dine videovaner. De vil Viacom nå ha.

Videovaner er høyst private
Avgjørelsen har allerede blitt kritisert av Electronic Frontier Foundation. De mener den bryter med den amerikanske Video Privacy Protection Act (VPPA).

- Denne loven tredde i kraft etter at en avis offentliggjorde hvilke videoer Robert Bork (en tidligere søker til stilling i amerikansk høyesterett) hadde leid. Som kongressen da bemerket, så er de videoene du velger å se høyst private og fortjener størst mulig beskyttelse, bemerker foreningen på sine sider.

Ikke hørt om lignende
Den norske netteksperten og forskeren Gisle Hannemyr har aldri hørt om lignende tilfeller hvor nettsteder blir dømt til å utlevere sine brukere.

- Jeg har ikke hørt om lignende tilfeller, og Viacom vil utvilsomt få tilgang til også norske brukeres surfing på video gjennom denne informasjonen, sier han til Teknofil.

Samtidig vil Viacom vanskelig kunne gå til rettslig forfølgelse mot nordmenn som har sett deres videoer på Youtube. Det skal nemlig litt arbeid til for å avsløre hvem som står bak en IP-adresse.

- Via en IP-adresse kan du finne ut hvilken nettleverandør folk benytter, du kan derfor se at linjen leder til Telenor, men annen personinformasjon er det kun nettleverandøren som sitter på, forklarer Hannemyr.


Gisle Hannemyr har aldri hørt om lignende rettslige kjennelser.

Det blir spesielt vanskelig å finne frem til privatpersoner som skjuler seg bak dynamiske IP-adresser, som er vanlig her i landet påpeker han. Det spørs likevel om verdens nettbrukere vil være glade for at Viacom nå vil få et dypdykk inn i deres videovaner.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen