Dine meldinger lagres ulovlig

Datatilsynet har i vår gjennomført kontroll hos de norske teleselskapene. Konklusjonen er enda ikke klar, men så langt er funnene svært foruroligende mener tilsynet.

Lagrer din e-post
Ifølge Digi.no kommer blant annet Lyse Energi og Tele 2 dårlig ut i Datatilsynets kontroll. Disse selskapene oppbevarer opplysninger om kobling mellom IP-adresser og abonnement lengre enn det reglene gir de lov til. Lyse Energi, som står bak selskapet Altibox, har i så måte ingen rutiner for sletting av slike data og oppbevarer disse til evig tid.

Datatilsynet fant også at Lyse Energi heller ikke har rutiner for sletting av e-post. Det vil si at kunder som benytter seg av selskapets tjenester for e-post vil oppleve at deres meldinger lagres for alltid. Dette selv om kundene selv sletter meldingene.

Lyse Energi selv mener dette så langt ikke har hatt følger for deres kunder, men de lover at de vil rette seg etter Datatilsynets pålegg.

- Vi vil selvfølgelig etterfølge Datatilsynets pålegg både når det gjelder det rent tekniske med lagring av IP-adresser og abonnement og når det gjelder lagring av e-post. Vi tar jevnlig backup av våre servere og lagrer dette på tape, da har også kundenes e-post blitt lagret. Dette har kun vært for interndrift og har overhode ikke skapt noe problem for vår kunder, men vi vil rette oss etter Datatilsynet på dette området, forklarer direktør for Lyse Tele, Eirik Gundegjerde, til Teknofil.


Selv om du sletter din e-post lagres den hos flere teleselskaper.

Ifølge NRK påpeker IT-forsker Gisle Hannemyr at denne informasjonen kjapt kan vise hvilke nettsider teleselskapenes kunder har besøkt. Teleselskapene har rett til å lagre slike data for faktureringsøyemed, men ikke lengre enn nødvendig, noe som tilsier en periode på 3-5 måneder, ifølge tilsynet.

Kan skade kundene
Datatilsynet fant også at tjenestene Eurobate og Carrot Communication, som leverer SMS-tjenester for norske teleoperatører, lagrer norske brukeres SMS-meldinger. Slik lagring er langt over hva som er lovlig melder Datatilsynet.

Tilsynet jobber fortsatt med å utrede alle funnene fra kontrollen, men de mener kontrollen så langt kan tyde på at flere av Norges over 250 teleselskaper sliter med dårlige rutiner for personvern og datalagring. Dette kan få store konsekvenser for norske brukere mener tilsynet.

- Et av argumentene som Kripos har lagt frem for å få implementert Datalagringsdirektivet er at direktivet ikke har store konsekvenser i forhold til dagens forhold. Dette er et helt uholdbart argument da en slik lagring av data utenfor faktureringsøyemed ikke er lov. Derfor satte vi i gang denne kontrollen. Selskapene hevder at lagring av mail og meldinger kan være nyttig for kundene, men kundene selv har jo slett ikke noe forhold til at dette lagres. Derimot kan en person med uærlig hensikter kjapt hente ut mye informasjon ut av dette.Verdien av slik informasjon kan fort bli langt høyere enn den risikoen kriminelle tar ved å hente de ut, sier informasjonsdirektør hos Datatilsynet, Ove Skåra, til Teknofil.


Norske teleselskaper lagrer for mange opplysninger over for lang tid, ifølge Ove Skåra.

- Vanskelig å føre kontroll
Tilhengere av Datalagringsdirektivet har også påpekt at det vil bli grundig kontroll ved lagringen av din data- og telebruk. Skåra stiller seg derimot tvilende til at denne kontrollen vil bli god nok.

- Her er det stor fare for at selskapene på grunnlag av en slik lov vil lagre data lengre enn nødvendig. Datatilsynet kan umulig ha kontroll med alle de norske teleoperatørenes rutiner. Det vil bli både dyrt og tidkrevende, påpeker han.

Norske telekunder risikerer dermed at opplysningene lagres usikkert og med lite kontroll. Dette er en meget uheldig situasjon mener Datatilsynet.


Du risikerer at ukjente kan lese innholdet i dine gamle SMS-er ifølge kontrollen Datatilsynet har utført.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen