Dine hjemmevideoer fjernes

Den siste tiden har kampen mot europeiske pirater tatt seg kraftig opp. Tidligere var det i USA denne kampen viste seg hardest, nå kan det virke som om underholdningsbransjen har skiftet fokus til europeiske nettbrukere.

En rekke tiltak
Den siste tiden har det kommet en rekke nye tiltak for å ta rotta på europeiske pirater. I Danmark blir Tele 2s kunder blokkert ute fra The Pirate Bay, i Sverige står samme nettside tiltalt for medvirkning til brudd på opphavsretten, i Frankrike og England kjempes det for at pirater skal miste nettlinjen og i EU diskuteres det hvorvidt nettleverandørene skal få et lignende ansvar for å overvåke og filtrere nett for å unngå at kundene benytter seg av ulovlige tjenester og deler ulovlig materiale. Nå kommer også G8 på banen.


Skal underholdningsbransjen få overvåke deg?

Vil lete gjennom din maskin
Ifølge Torrentfreak har et samlet G8 møte gått inn for å få gjennom en internasjonal handelsavtale mot spredningen av piratvare, Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA). Denne avtalen vil, ifølge Vancoucer Sun, blant annet gi sikkerhetspersonell på flyplasser og grenseoverganger retten til å gå gjennom dine teknologiske dingser som bærbare maskiner, mobiler og MP3-spillere for å se om du har piratkopiert materiale lagret. Om dette blir funnet kan du risikere å bli bøtelagt, og ditt teknologiske utstyr kan bli konfiskert og destruert.

G8 har, ifølge Torrentfreak, nå gått inn for å få fart på implementeringen av denne internasjonale avtalen.

- Vi oppfordrer til at det blir fortgang i forhandlingene for å implementere et nytt internasjonalt avtaleverk, ACTA, og at det forsøkes å få ferdige disse forhandlingene innen utgangene av året, skriver G8 i sin redegjørelse, ifølge Torrentfreak.

Det er foreløpig stor usikkerhet rundt hvordan en slik handelsavtale vil påvirke nettets brukere, men helt sikkert er det at en slik avtale vil kunne få konsekvenser for de som er glade i gratis underholdning.


Skal sikkerhetsvakter få ansvaret for å søke gjennom dine musikkfiler?

Fjerner dine hjemmevideoer
Samtidig melder NRKbeta at videotjenesten Brightcove strammer inn ovenfor sine brukere. Privatpersoner som har lastet opp rettighetsbeskyttet materiale opplever i disse dager å få meldinger fra selskapet som opplyser at deres videoer har blitt fjernet. Youtube har lenge operert med lignende fjerning av rettighetsbeskyttet materiale. Det spesielle er at Brightcove nå fjerner videoer brukerne selv har skapt, men som har elementer som er rettighetsbeskyttet. Som for eksempel videoer med musikk som er hentet fra artister brukeren selv ikke har rett til. Det er tydelig at rettighetshaverne begynner å finslipe sin teknikk for å få fjernet rettighetsbeskyttet materiale fra nett.


Brightcove fjerner dine hjemmelagde videoer. Faksimile: NRKbeta.no.

Rammer ikke kun pirater
Organisasjonen Piratbyrån er bekymret for utviklingen, og mener disse tiltakene ikke kun går ut over de som laster ned rettighetsbeskyttet musikk.

- ACTA-avtalen tar det verste fra alle land, og dette er og har vært en udemokratisk prosess hvor det har blitt gitt lite innsyn. Det er tydelig at underholdningsbransjen begynner å få mye makt, også i Europa. Det er etter hvert vanskelig å henge med på alle tiltakene som blir foreslått og det gjør det vanskelig å danne en opinion mot dette. Og det rammer ikke kun pirater. Om du legger sammen alle tiltakene som er foreslått, så vil du til slutt ikke stå igjen med noe nett, kun en enorm distribusjonskanal styrt av underholdningsbransjen, sier pressekontakt Magnus Eriksson, til Teknofil.

Selv mener han det er tåpelig at underholdningsbransjen vil fjerne hjemmelagde videoer hvor det er brukt rettighetsbeskyttet musikk.

- Slike videoer er det ingen som tjener penger på, og det skal mye til for å bevise at slik bruk går utover salget rettighetshaverne har. Dette er et tydelig tegn på et desperat forsøk på kontroll fra rettighetshavernes side, mener han.


Skal videoer som Dramatic Chipmunc fjernes?

Electronic Frontier Foundation har tidligere advart sterkt mot at kopisperrer kan kvele folks kreativitet. De anser det som svært viktig at folk kan klippe sammen profesjonelle produksjoner med egne amatøropptak for å lære seg kreative yrker. I tilfellet med Brightcove kan det se ut som om det er nettopp det som holder på å skje.


Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen