Fra venstre: Kuniharu Takei, Toshitake Takahashi og Ali Javey. Foto: Roy Kaltschmidt, Berkeley Lab

Teknofil Din neste datamaskin kan være en jakke

Fra venstre: Kuniharu Takei, Toshitake Takahashi og Ali Javey. Foto: Roy Kaltschmidt, Berkeley Lab

Din neste datamaskin kan være en jakke

Forskere har skapt et fleksibelt elektronisk materiale som kan brukes i klesplagg.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Forskere ved Berkeley Labs Department of Energy har lykkes i å skape et tynt, fleksibelt og robust elektronisk materiale som i teorien kan bli brukt i bekledning og annet. Dette har de fått til ved å ta i bruk karbonbaserte nanotuber fullt av halvledere.

Kuniharu Takei, Toshitake Takahashi og Ali Javey er blant de som står bak prosjektet som kan være det første steget mot å kunne ha på seg datamaskiner som klær. Andre muligheter inkluderer intelligente sensorer som kan behandle infeksjoner og PC-er eller bøker som kan bli sammenbrettet i jakkelomma.

Komplisert prosess

En karbonbasert nanotube er fleksibel og sterk – og er derfor en god kandidat for fleksible transistorer. Slike nanotuber tar vanligvis én av to former, hvor den ene er metallisk og den andre i form av en halvleder.

En blanding av disse formene kan benyttes til å lage transistorer av tynn film, men resultatet egner seg vanligvis ikke spesielt godt til å lede strøm. Berkeley-forskerne måtte derfor finne en metode som kunne gjøre 99 prosent av nanotubene om til den mer effektive halvlederformen.

Deretter satte forskerne inn et tynt lag med laserskjærte og strekkbare sekskantede polyamidceller, og la til lag med silisium, aluminiumoksid og til slutt karbonnanotubene.

Resultatet ble en tynn film av transistorer som forskerne koblet sammen med en datamaskin for å skape en trykksensor på 96 piksler og 24 cm2.

Enormt potensiale

Denne teknologien kan for eksempel bli brukt til å gjøre et skjorteerme om til en trykkfølsom skjerm, lage display for kontaktlinser eller grensesnitt for hjernedatamaskiner.

Denne type kretser er også av interesse innenfor medisin og helsevesen. En intelligent bandasje kunne for eksempel fortelle leger og sykepleiere når en det er på tide å bli skiftet ut, eller om et sår har blitt infisert.

Enkelte polymerer kan til og med bli brukt på innsiden av menneskekroppen, og en fremtidig pacemaker kan blant annet være et elektronisk materiale rundt hjertet. Andre bruksområder kan være matetiketter som forteller om maten er råtten, eller fleksible solceller som kan gjør enhver overflate om til en energikilde.

(Kilde: Berkeley Lab)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen