Din mobile framtid

Stipendiat ved Institutt på Medier og Kommunikasjon ved UIO, Vilde Schanke Sundet, er for tiden i Los Angeles for å teste ut mobile tjenester for Youtube og Myspace.

– Youtube på mobilen er en forenklet versjon av Youtube på nett. Det er for eksempel mye færre videoer tilgjengelig på mobilen, og tilleggsfunksjoner som å legge igjen en kommentar eller å poengvurdere videoer eksisterer ikke. Det er ikke mulig å laste opp egne videoer fra mobilen, forklarer Sundet.

Videoene lastes ikke ned, men direkteavspilles på mobilen via Youtube.

Derimot mener Sundet at Myspace er langt mer utviklet som nettsamfunn når det gjelder mobile tjenester. Her har man mulighet til å laste opp bilder og tekst, endre på profilen og surfe på andres profiler.

– Myspace på mobil har imidlertid noen begrensninger i forhold til Myspace på nett, ifølge Sundet.

Ingen erstatning for data Sundet tror ikke at mobilen vil ta over for datamaskinen foreløpig.

– Jeg ser gjerne for meg at mobilen i større grad brukes som erstatning når man ikke sitter foran datamaskinen, forklarer hun.

På samme måte som folk tar i bruk mobilen for å sjekke epost når de er på farten, tror Sundet at visse segmenter av befolkningen vil oppdatere seg på utvalgte nettsamfunn via mobilen.

Norge i tet Sundet har primært sjekket ut tjenester spesielt tilrettelagt for mobil, det var derfor USA ble målet da Youtube og Myspace har sine tjenester her.

Norske forbrukere kan allikevel selv holde seg oppdatert på sine favorittsider.

Facebook og Blink har allerede lansert tjenester for mobilen, og andre nettsteder er tilgjengelige via mobiltelefonen med Opera som nettleser.
Når det kommer til direkteavspilling av video, ligger Norge langt fremme. NRK vant nylig Surfport Award og ble kåret til Nordens beste for sine direkteavspillingstjenester.

Hos statskanalen kan du blant annet se siste nytt via en mobiltelefon med støtte for video. Ifølge Andreas Munkelien, mobilutviklingsansvarlig hos NRK, er det foreløpig radio som er det største produktet for mobilen.

Han ser allikevel en utvikling hvor mange benytter NRKs videotjeneste som radio på mobilen.

– At alle skal gå rundt og titte inn i en skjerm er naivt å tro, men ved hjelp av TV-tjenesten kan de lytte til sendingen som på radio og ta opp de mest interessante sendingene. Disse kan de så se på senere, sier Munkelien.

Dette er ifølge NRK bare et forvarsel på hva som kommer.

Mobil Harald Eia – Nå satser NRK for fullt på nye medier, og det vil alle i Norge få glede og nytte av, sier nettsjef i NRK, Bjarne Andre Myklebust, ifølge NRK.no.

For å bevise sannheten i dette utsagnet, lanserte NRK på fredag programmet Rubenmanns Blogg, Norges første TV-serie som kun kan ses på mobiltelefonen.

Her spiller Harald Eia den nerdete bloggeren Rubenmann, og seerne kan kommentere sendingene via mobilen.

Utviklingssjef hos NRK, Gunnar Garfors, ser for seg at programmet kan nå hele 5000 mobiltittere, et foreløpig høyt tall i mobilmediesammenheng.

– Vi ser helt klart at det her er mulig å produsere et veldig bra produkt uten altfor store midler, sier Munkelien.

Foreløpig satser de på Rubenmanns Blogg og ser an utviklingen fremover i forhold til responsen på denne.

Attraktive og enkle tjenester Mobilen kan ennå ikke konkurrere med hverken TV eller data når det gjelder billedstørrelse eller funksjoner.

– Mobilen er et snedig medium, hvor jeg tror folks tålmodighet eller tekniske terskel er langt lavere enn på nett. Det betyr at tjenestene må være attraktive og enkle å bruke, avslutter Vilde Schanke Sundet.

Kommunikasjonsmessig ligger det fortsatt et stykke etter datamaskinen, men hun er spent på fremtidens utvikling. Men om du er travelt opptatt og allikevel ønsker å holde deg oppdatert både når det gjelder nyheter og venner mens du er på farten, så er mulighetene allerede på plass og i full utvikling inn i fremtiden.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen