Din gamle mobil er gull verdt

Det viser seg nemlig at gamle mobiltelefoner inneholder mer gull enn det som utvinnes fra ordinære gullgruver. Ett tonn med materiale i gullgruvene inneholder i snitt bare 5 gram gull, mens ett tonn gamle mobiler faktisk inneholder 150 gram eller mer.

Samtidig inneholder de gamle mobilene rundt 100 kilo kobber og 3 kilo sølv, skriver Reuters.

Ny industri
Denne jakten på edle metaller i gammel elektronikk blir kalt urban gruvedrift og er en industri i vekst. Gull og andre edle metaller som blir funnet blir smeltet om og solgt til investorer og juvelere, i tillegg til produsenter som bruker gull på kretskort.

Resirkulering av slike metaller har blitt verdifullt den siste tiden, siden prisene på verdensmarkedet har steget til værs. Riktignok har prisen på gull sunket litt siden toppnotering i mars i år, men fremdeles handles gull for 890 dollar per ounce, eller 161 kroner per gram.

Sliter med mobiler
Selv om det tydeligvis er både kommersielle og miljømessige bonuser ved å resirukulere gamle mobiler, sliter bransjen med å få tak i nye mobiler.

Mange bytter ut mobilene sine ofte, men i Japan er det kun mellom 10 og 20 prosent som leverer dem til gjennvinning. De fleste lagrer telefonene i stedet, fordi de frykter at noen skal misbruke personlig data som er lagret.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen