Din ferie overvåkes
Teknofil

Din ferie overvåkes

Det omstridte Datalagringsdirektivet er foreløpig under behandling i flere land, deriblant Norge. Men en rekke andre land i Europa har nå implementert direktivet.

Les også:
Slik kan du unngå overvåkning
.
Alt om datalagringsdirektivet.

Frist for implementering 15. mars
Direktivet ble i utgangspunktet opprettet for å beskytte mot terrorvirksomhet. Dette har senere blitt endret til å gjelde alvorlig kriminalitet. Direktivet pålegger nasjonale nett- og teleleverandører å lagre opplysninger om hvem som ringer eller sender sms til hvem, når kommunikasjonen tar sted og hvor de involverte oppholder seg. De må også lagre lignende opplysninger ved e-postutveksling og når du logger deg på internett via din datamaskin. Opplysningene skal lagres i minst to år.

Den 15. mars gikk fristen ut for EU-medlemmer å implementere direktivet for data knyttet til Internett. Fortsatt er det en rekke land, deriblant Norge som har søkt om utsettelse for dette, men samtidig har flere land i Europa, blant annet Polen, Danmark, Storbritannia, Frankrike, Italia og Tyskland. Både Østerrike og Sverige jobber med å implementere direktivet i sine land. Dette betyr at du som turist i Europa vil få lagret alle dine telefonsamtaler og oppkoblinger mot nett.

- Direktivet pålegger leverandørene å lagre nummer det ringes fra og nummer det ringes til. Det vil også lagres når du ringer og hvor du befinner deg. Selv om du ringer til familie i Norge vil også deres nummer lagres så lenge du selv befinner deg i et land hvor direktivet er i kraft, forteller avdelingsdirektør hos Datatilsynet, Leif T. Aanensen, til Teknofil.


Ifølge han er det slett ikke problemfritt at kommunikasjon kan overvåkes på denne måten.

Diskusjon på is
Datatilsynet har flere ganger gått hardt ut mot direktivet og deres synspunkter har medført hard debatt rundt direktivet her i landet. Dette har medført at diskusjonen rundt innføringen av direktivet så langt er lagt på is og det er lite trolig at den vil bli tatt opp igjen før valget er over til høsten. Regjeringspartiene risikerer å bli upopulære om de skulle måtte implementere direktivet nå og heller ikke opposisjonspartiene vil gå inn i denne debatten. Så langt er det kun Venstre som har sagt at de vil gå inn for et veto mot direktivet. Ifølge Aanensen vil det være et slag for demokratiet om direktivet blir innført her i landet og han syns slett ikke det er uproblematisk at kommunikasjon nordmenn foretar på ferie skal lagres på denne måten.

- En kan argumentere for at du som lovlydig borger ikke skal ha noe å frykte, men dette berører ved den grunnleggende maktbalansen mellom deg og myndighetene. Ved slik lagring kan de få en ekstremt god oversikt over hva du foretar deg. Dette rokker ved viktige demokratiske prinsipper, påpeker Aanensen.


Han har ikke problemer med å se at politiet gjerne vil ha tilgang til slike opplysninger, men mener det er viktig å spørre seg hvor langt en er villig til å gå for å opprettholde ro og orden.

- Polititeknisk sett er alle spor nyttige, men skal vi av den grunn bygge et samfunn hvor alle innbyggere overvåkes og registreres for å kunne ta den promillen som er kriminell? Politiet i Norge har allerede gode myndigheter til å overvåke og registrere hva mistenkte kriminelle foretar seg, det blir da feil å skulle registrere den lovlydige befolkningens handlinger for å bekjempe denne ene promillen, sier Aanensen.

Massiv svensk overvåkning
I Sverige har de allerede fått på plass sin helt egen FRA-lov hvor forsvarets radioanstalt får overvåke og analysere all tele og nettrafikk som krysser riksgrensen. Formålet er å stanse kriminalitet som truer rikets sikkerhet. For deg som tar turen til Sverige eller andre land i Europa i år kan dette betyr at det finns mange nysgjerrige som holder øye med din kommunikasjon.

Datatilsynet er langt fra alene om å kritisere den utstrakte overvåkningen. Post- og teletilsynet har oppmanet de som sender sensitive data via mail til å kryptere innholdet for å unngå innsyn fra andre statsmakter. IKT-Norge har på sin side sagt at de mener det er behov for et opprør om det blir vedtatt at datalagringsdirektivet skal implementeres her i landet.

Vil du unngå overvåkning? Her kan du lese hvordan.


Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen