UNNGÅR DAGROS SLAKTEKNIVEN? Dersom 3D-printerne klarer å lage fullverdig kunstig kjøtt, vil slakting av store mengder dyr bli unødvendig.

Teknofil Din neste biff kan komme fra printeren

UNNGÅR DAGROS SLAKTEKNIVEN? Dersom 3D-printerne klarer å lage fullverdig kunstig kjøtt, vil slakting av store mengder dyr bli unødvendig. (Bilde: Istockphoto)

Din neste biff kan komme fra printeren

Snart slipper kua å dø for at du skal spise deg mett.

Lillebjørn Nilsen hadde rett; Noen tror visst vi kan leve av plast og syntetisk mat.

Selskapet Modern Meadow planlegger nemlig å bruke 3D-printere til å produsere kunstig kjøtt og lær, skriver ComON.

Bruker kjent teknologi

To av selskapets stiftere, Gabor og Andras Forgacs, har tidligere utviklet en såkalt bioprint-teknologi, som kan brukes til å skape kunstig vev til medisinsk testing. "Blekket" i bioprinteren består av en miks av levende celler, som maskinen former etter brukerens ønske. Nå skal den samme metoden brukes til å trylle fram syntetiske kjøttprodukter.

Kjøttet skal være fullt spiselig og er ment til å bli en human og bærekraftig kilde til dyreprotein for jordas voksende befolkning.

"Vi vil bruke de nyeste framskrittene innen konstruksjon av kunstig vev til å lage kjøtt og lær, uten behov for å oppfostre, transportere og slakte dyr", heter det i det amerikanske selskapets korte oppdragsbeskrivelse.

Mottar støtte

Firmaet har nettopp har mottatt 350 000 dollar fra investoren Breakout Labs til lage en prototyp av kjøttprinteren.

– Modern Meadow kombinerer regenerativ medisin med 3D-print for å finne en økonomisk og passende løsning på et globalt problem, sier sjefen for Breakout Labs, Lindy Fishburne i en pressemelding.

Slutt på dyreplageri?

Snart kan det altså være slutt på å oppfeting av store mengder dyr som skal havne på din middagstallerken. Dette vil trolig redusere miljøbelastningen fra landbruket, få slutt på mange dyrs lidelser og frigjøre beitemark til dyrking av menneskemat.

Men hvorvidt kunstig kjøtt smaker like godt som en blodig biff på byens beste restaurant, sier pressemeldingen ingenting om.

Les også: – Snart kan du laste ned mat fra The Pirate Bay

Kan du tenke deg å spise printer-biff? Kommenter gjerne i forumet

Kilder: ComON, Breakout Labs, USDA

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen