Digitalt engangskamera

Vi har igrunnen gått og ventet litt på det. Før eller siden måtte noen lansere et digitalt engangskamera, og nå har det altså skjedd.

Vistaquest har nemlig lansert ikke færre enn fire forskjellige modeller, alle med såkalt "fixed focus". VQ10 har verken blits eller LCD, mens VQ20 har begge deler. VQ25 har ingen blits, men vil få LCD, mens VQ15 blir omvendt, altså med blits men ingen LCD. Billigste modell skal visstnok få en butikkpris i USA på $7.99, eller en knapp femtilapp, direkte oversatt til norske kroner.

For det får man et engangskamera som skal kunne ta 40 bilder før man må laste dem over til en PC med den medfølgende USB-kabelen, eller sende kameraet inn for å få bildene skrevet ut, eller begge deler. Man vil imidlertid kun få laste bildene over til PCen en eneste gang, og produsenten av kameraet bedriver for tiden en viss grad av aktiv hodekløing for å finne ut hvordan man skal få folk til å levere kameraet inn for gjenbruk når de har fått sine 40 bilder fra det. I følge representanten vi snakket med, var flere alternativer vurdert brukt, som for eksempel en slags panteordning, inkludere utskriftskostnaden i kameraprisen, eller legge ved en kupong som ga rabatt på utskrifter. Nøyaktig hva det er som gjør kameraene til engangs fikk vi heller ikke vite, men vi ble lovet at en eller annen form for gjenbruksplan skulle utvikles.

Spesifikasjoner har vi desverre ikke, da Vistaquest faktisk heller ikke har dem! Produsenten av kameraene nekter plent å oppgi megepikselantallet til Vistaquest, men insisterer på at det skal holde til utskrifter i størrelse 10 x 15 cm. Vi fikk se noen eksempelutskrifter, og vurderte dem dithen at det ikke var oppløsningen som var problemet i den størrelsen, men snarere en del andre aspekter av bildekvaliteten. Bildene var tatt i godt lys, og høylysene var kraftig utbrent som en følge av dette, bare for å nevne noe. Vi bør også nevne at Vistaquest hadde tatt noen utskrifter av bildene i omtrent dobbel størrelse, og disse vist kraftig pikselering i diagonale linjer.

I følge Vistaquest ser de saken litt an når det gjelder hvorvidt de skal satse på dette eller ikke. Blant annet vil mobilkameraer være en stor potensiell konkurrent, dersom bildekvaliteten på dem bedrer seg over tid, men slik situasjonen er i dag mente de at disse engangskameraene skulle kunne tilby bedre bildekvalitet enn de fleste mobilkameraer.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen