Digitalkamerasalget utgjør 95 % av markedet

PM Fotorådet 26.01.2004:

Rekordår for fotoapparater

2003 ble nok et rekordår for kameraer i Norge. Aldri før har det vært solgt så mange her i landet, meldes det fra Fotorådet.

Det er selvfølgelig den digitale bølgen som er forklaringen, samt at de digitale kameraene nå er blitt både enklere å bruke, finnes også i lavere prisklasser og kan gi en bildekvalitet på høyde med filmbaserte kameraer. Av de ca. 367 000 kameraene som ble solgt i Norge i fjor, var ca. 270 000 digitale! Salget av filmbaserte kameraer var stort sett rimelige kompaktkameraer, med unntak av 16 000 speilreflekskameraer og noen få litt mer eksklusive kompaktkameraer. Det ble også solgt over 5000 øyeblikkskameraer (instant).

- I år blir det særdeles spennende å følge salget av digitale speilreflekskameraer, sier informasjonssjef Knut Førsund. Dette fordi det er kommet, og vil komme, mange flere modeller i prisklasse rundt 10 000 kroner. Her forventer vi en aldri så liten eksplosjon utover året.

Salget av digitale kameraer var 83 % høyere enn i 2002, det totale kamerasalget var 23 % høyere. I tillegg ble det over 900 000 (!) engangskameraer - nesten 40 % mer enn året før. Det er ikke mange bransjer som kan vise til lignende tall!

Målt i antall utgjorde de digitale kameraene ca. 75 %, og målt i verdi utgjorde de nesten 95 %.

Det forventes at andelen vil øke ytterligere i 2004, bl.a. fordi salget av filmbaserte APS-kameraer omtrent forsvinner helt.

Det befinner seg nå ca. 500 000 digitale kameraer i bruk i norske hjem. Dvs. at det fortsatt er et flertall av brukere som har filmbaserte kameraer. Fotorådets prognoser tilsier at 70 % av de bildene som skal kopieres i laboratorier og fotobutikker i år, vil bli lagd fra film. Den som tror at filmen er død tar altså skammelig feil!

Fotobransjen ser med glede på trenden at det er kvinnene som nå er den store kjøpergruppen av digitale kameraer. Laboratorier og butikker er nemlig avhengig av at bilder lages på papir, og ikke forblir i datamaskinene. Hadde familiefotografering og familiebilder blitt håndtert av menn, ville det sett mørkt ut for store deler av fotobransjen. Men erfaring fra både inn- og utland viser at kvinner vil ha bilder på papir - og helst i album. Og siden omtrent 80 % av familiebildene tas av kvinner, så er det på litt sikt liten grunn til bekymring.

Undersøkelser har vist at brukere av digitalkameraer tar 5 - 8 ganger flere bilder enn de som bruker filmbaserte kameraer. Og selv om noen mislykkede bilder blir slettet, vil nettoresultatet bety at det vil bli tatt vare på flere bilder enn noen gang før. Så får tiden vise hvor mange av disse som kommer ut i papirform. Millioner av bilder vil også bli lagd på hjemmeskrivere, som blir stadig både enklere, kjappere og bedre. Det å fotografere - og det å få lagd sine bilder - er både hurtigere, bedre og enklere enn noen gang.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen