Test

Digital videorestaurering for amatører

Argumenter for dette programmet blir påstander som at fremtiden er digital, og at formater som VHS og Hi8 nå tilhører en annen tidsalder. Movies to CD & DVD sammen med et grafikk-kort med TV-inn eller et FireWire-kort er antagelig den billigste løsningen for deg som vil restaurere gamle minner fra videokamera eller TV-opptak på VHS.

Førsteinntrykk

Trykk på bildet for å se større versjon
Når jeg starter programmet blir jeg møtt av et lite tradisjonelt grensesnitt. Alt av vanlig Windows-utseende er tatt vekk. I stedet for å putte flere små vinduer på innsiden av et hovedvindu, slik som er vanlig for denne typen programmer, har Magix murt fast alt i én eneste stor grafisk sementblokk. Det er ikke en gang mulig å maksimere vinduet for å utnytte hele oppløsningen på skjermen. Ikke bare er dette irriterende, men selve løsningen er også dårlig gjennomført. Hvis du flytter programmet rundt på skjermen, henger deler av grafikken igjen, og et normalt Windows-grensesnitt kan skimtes i bakgrunnen.

Oppe på tittellinjen finnes det tre store knapper. Hver av disse representerer sin del av selve hovedprinsippet i programmet: Tre enkle steg for å overføre videofilmene dine til DVD-spilleren.

Steg 1 - Legge inn filmen

Her kan man legge inn film fra kameraet eller videospilleren som er koblet til PC'en. Jeg brukte et videokamera sammen med et FireWire-kort, og dette fungerer meget enkelt og greit. Det er også mulig å importere filer man har liggende på harddisken fra før. Programmet håndterer alle de vanlige videoformatene vi bruker i dag, så du kan også bruke dette programmet for å brenne ut filmklipp du har funnet på internett.

Steg 2 - Redigere filmen

Trykk på bildet for å se større versjon
Redigeringen foregår under svært enkle omstendigheter. Man kan klippe opp filmen slik man vil, slette scener og bestemme overgangene mellom klippene. Effekter er det ganske beskjedent med. Man har mulighet for å rotere og speilvende bildet, og det går an å justere kontraster, skarphet og fargebalanse. Det finnes også tre forskjellige rare fargeeffekter og en merkelig kaleidoskop-effekt. De sistnevnte kunne jeg klart meg fint uten ettersom de ikke bidrar med annet enn å ødelegge videoen min.

Selv om Movies to CD & DVD er en slags hybrid av videoredigerings-program og brenne-program, må det gjøres uttrykkelig klart at det ikke egnes til kun videoredigering alene. Videoredigeringen er svært begrenset, og i tillegg finnes det ingen måte å eksportere filmen på, annet enn å selvsagt brenne dem ut på CD eller DVD.

Steg 3 - Brenne filmen

Trykk på bildet for å se større versjon
Dette er siste etappe før du kan se filmen din på DVD-spilleren. Hvis du vil, kan du også lage en stilig meny med oversikt over de forskjellige kapitlene og filmene på platen du skal brenne. Det går ann å velge mellom mange ferdige oppsett, eller du kan lage et nytt med din egen grafikk på.

Nå er det meste klart. Du velger om du skal brenne en DVD, VideoCD (VCD) eller SuperVideoCD (SVCD). Dersom du ikke har DVD-brenner, er du nødt til å velge mellom de to siste formatene. Da bør du først være sikker på om spilleren din støtter dette. Selv om mange spillere har støtte for både VCD og SVCD, er det ikke alle som takler dette kombinert med de hjemmelagde DVD-menyene. Når du er klar, er det bare å trykke på "burn disc" og sette seg ned og vente. Dette tar nemlig en stund. Det går ikke å brenne filmen din rett over på plate, den må komprimeres først. Lenger film betyr lenger komprimering. Tiden på dette vil også variere etter hvor kraftig datamaskinen din er, men gjennomsnittlig kan vi si at det tar minst like lang tid som lengden på selve filmen.

Oppsummering / konklusjon

Magix Movies to CD & DVD er ikke et profesjonelt program, og det er heller ikke egnet for ren videoredigering. Hvis du allerede har et redigeringsprogram har du ikke behov for dette programmet. Det finnes gratis programvare på internett som kan komprimere dine filmer til de forskjellige formatene, og du kan bruke de fleste brenneprogrammer til å brenne ut en ferdig komprimert DVD-, VCD- eller SVCD-film.

Dersom du derimot ikke har et redigeringsprogram, og bare har lyst til å se filmene dine på DVD-spilleren som de er, fungerer Magix Movies to CD & DVD helt fint.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen