Digital retro

Rolleiflex var et legendarisk målsøkerkamera, eller Twin-Lens Reflex, med to objektiver og film på 6x6cm. Det var stort og manuelt og mekanisk, og tok fantastiske bilder.

Nå har Minox, i samarbeid med Rollei, lansert en digital miniatyrutgave av kameraet. I følge Minox, ser det helt likt ut, men funksjonaliteten blir naturligvis litt annerledes. De har likevel gjort mye for å få det til å blir så likt som mulig.

Alternativ tekst mangler
Se større bilde i produktguiden

Søkeren var på toppen av kameraet, slik at du holdt kameraet lavt, og så ned i søkeren. Minox hevder at å ta bilder med dette kameraet er som det var på originalen. Vi stiller oss litt tvilende til det, blant annet fordi den store søkeren byttet ut med en LCD-skjerm på 0,9 tommer.

På siden av kameraet, er det en sveiv som ble brukt til å trekke fram filmen. I dag er det ingen film, men du må fortsatt svinge sveiva for å gjøre klar til å ta neste bilde. Utløseren er fortsatt på forsiden, nedenfor det nedre objektivet.

Vi lurer litt på hva de bruker de to objektivene til. Før var det ene til søkeren og det andre til å ta selve bildet. Men nå, som de har LCD-skjerm, er nok det øverste objektivet bare for at det skal se likt ut.

Alternativ tekst mangler
Se større bilde i produktguiden

Sensoren er, i likhet med filmen på originalen, kvadratisk. Det er med andre ord ikke noe portrettformat eller landskapsformat, og er årsaken til at det er mulig å ha søkeren på toppen. Den har en oppløsning på beskjedne 1200 x 1200 punkter, men kan interpolere bildet opp til 3,2 megapiksler. Kombiner dette med fiksfokus, så sitter man nok igjen med bilder som ikke på noen måte kan sammenliknes med originalen. Men det var vel heller aldri meningen.

Det ser ut som kameraet mangler mye av den funksjonaliteten vi er vandt til. I tillegg til at den mangler autofokus, er det ingen zoom, ingen blits, ingen videofunksjon og ingen tilkoblingsmulighet til datamaskin eller skriver. Man må bruke minnekortet i en kortleser for å overføre bildene.

Dette er et kamera for Rollei-fans, folk opptatt av miniatyrisering og retro-tilhengere som vil ha noe å vise fram, og som samtidig kan ta bilder. Kameraet måler 49 x 73 x 45mm (B x H x D), og veier bare 100g.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen